O acțiune care se desfășoară într-o lume aparte – cea a slujitorilor și admiratorilor Operei. Ambianța în care se derulează întâmplările este și ea aparte – cea a Veneției, un oraș într-un declin pe care doar locuitorii săi îl observă cu amărăciune, deoarece se transformă, treptat-treptat, într- un Disneyland la Marea Adriatică.
În romanul său „Să mori din dragoste”, Dona Leon, o scriitoare de aleasă cultură, povestește într-un stil elegant, rafinat, încercările prin care trece o celebră soprană, Flavia Petrelli. Cântăreața susține la teatrul La Fenice din „La Serenissima” câteva spectacole cu „Tosca” de Puccini.
Reprezentațiile sunt un triumf și pentru ea, și pentru întreg ansamblul. Dar Flavia nu are parte de liniște ca să-și savureze succesul. Cineva din umbră o hărțuiește, trimițându-i uriașe buchete de trandafiri galbeni. Astfel de flori a mai primit și mai înainte, la Londra și Sankt Petersburg. Niciun bilețel nu însoțește mormanele de trandafiri care invadează scenele unde cântă, sau sunt aduse, în mod misterios, la ușa apartamentului unde locuiește. Mai mult, i se fac cadou și bijuterii deosebit de valoroase. Să fie vorba de un fan care nu vrea să-și dezvăluie identitatea? La început, inspectorul de poliție Guido Brunetti încearcă s-o liniștească pe divă, considerând inofensive manifestările admiratorului necunoscut. Dar un coleg de-al său, însărcinat cu protecția interpretei rolului Floria din „Tosca” este înjunghiat. Iar o tânără aspirantă la gloria muzicală, care s-a bucurat de aprecieri din partea faimoasei artiste, ajunge cu un braț în ghips și cu capul spart, fiind împinsă de pe un pod.
Din acel moment, ancheta se precipită, pentru a descoperi persoana care pune viața Flaviei în primejdie.
Cartea Donei Leon este o narațiune fermecătoare, în care unele dintre personaje socotesc arta un cocon protector, un refugiu în fața pericolelor din realitate. Autoarea alternează cu măiestrie pasaje tensionate cu altele pline de umor.