Evenimentul Zilei > Social > SUSPANS cu GEORGE ARION. O meserie nepotrivită pentru o femeie
SUSPANS cu GEORGE ARION. O meserie nepotrivită pentru o femeie

SUSPANS cu GEORGE ARION. O meserie nepotrivită pentru o femeie

În cărțile sale polițiste, P.D. James (1920 – 2014) a propus un erou care a cucerit de la bun început simpatia cititorilor: comisarul Adam Dalgliesh.

 Totuși, în romanul „O meserie nepotrivită pentru o femeie”, acest investigator de un tip special (compune și poezii!) apare de-abia în ultimele pagini. Rolul principal îi este încredințat Cordeliei Gray, coproprietară a unei agenții de detectivi particulari.

La serviciile ei apelează Sir Ronald Callender, un cunoscut om de știință. Acesta îi cere să afle motivul pentru care fiul lui a renunțat să mai studieze la universitate, s-a angajat ca grădinar pe o moșie și, la scurtă vreme după aceea, s-a sinucis. Verdictul dat în urma cercetărilor a fost că și-a luat zilele din pricina unui dezechilibru mintal.

Acceptând acest caz, Cordelia se trezește în plină aventură. Întrebările ei incomode și pertinente adresate rudelor, prietenilor, profesorilor, cunoștințelor celui care și-a luat viața la 21 de ani stârnesc un viespar și o confruntă cu pericole neașteptate – printre altele, e aruncată într-o fântână. Toți vor s-o convingă să renunțe la slujba care nu ar fi potrivită pentru o femeie. Dar grație mai ales curiozității specific feminine, ea descoperă un secret teribil al familiei Callender și dovedește că tânărul a fost ucis, crima fiind mascată sub aparența unei sinucideri. În final, după ce însuși ucigașul este omorât, apare și Adam Dalgliesh care descifrează, la rândul lui, întreaga enigmă și rolul pe care l-a jucat Cordelia în succesiunea întâmplărilor, dar preferă să lase sub pecetea tainei un dosar complicat, în care vinovații și-au primit pedeapsa.

P.D. James scrie fermecător, având o bună cunoaștere a celor mai proeminente modele literare. Îi place să-și contureze precis personajele, simte o adevărată voluptate descriind interioare opulente sau sărăcăcioase, se încântă prezentând așezările unde trăiesc personajele sale, fără să uite nicio clipă să desfășoare o acțiune palpitantă. O povestitoare în toată puterea cuvântului, demnă de literatura din care face parte.