Președintele SUA trăiește într-o continuă tensiune provocată de lupta pentru Putere. I se pândește orice greșeală în guvernare pentru a fi pus sub acuzare și destituit. Până și o exprimare nefericită dintr-un discurs, dintro apariție televizată, poate fi speculată împotriva lui, de o presă pentru care demarcația dintre fapt și invenție e tot mai labilă. O combinație surprinzătoare, de zile mari, între un politician abil – fostul locatar de la Casa Albă Bill Clinton – și un autor de mare success – James Patterson – a creat un thriller electrizant – “În lipsa președintelui” – în care se dezvăluie multe dintre mecanismele guvernării în cel mai puternic stat de pe planetă.

Unul a oferit o viziune din interior a acestei competiții pentru supremație, celălalt a imaginat întâmplări uimitoare prin care trece protagonistul cărții, președintele american Duncan. El se confruntă cu o criză de proporții: inamici din interior își adună forțele ca să-l debarce. Pe fondul acestui complot apare amenințarea unui atac cibernetic fără precedent. Forțe ostile au creat un virus care poate duce la dispariția SUA. Iată câteva dintre consecințele acțiunii lui, de la unele banale la altele provocatoare de dezastre: lifturile nu vor mai funcționa, ca și scannerele de la băcănii, gări și stații de autobuze. Televiziunile nu vor mai transmite, telefoanele, radiourile, semafoarele, sistemele de alarmă ale caselor vor fi scoase din uz. Computerele își vor pierde tot software-ul, toate fișierele, electricitatea va fi grav compromisă, apa potabilă va deveni o raritate, spitalele nu-și vor mai putea trata pacienții, avioanele vor rămâne la sol, băncile își vor înceta activitatea. Urmarea? Se va instaura panica, vor fi răscoale, vor izbucni epidemii și nicio autoritate nu va mai fi recunoscută.

Iar ca tabloul să fie și mai terifiant, un trădător strecurat în administrația lui Duncan uneltește din umbră. Patterson s-a folosit cu ingeniozitate de informațiile furnizate de Clinton, care el însuși a avut momente de cumpănă în timpul mandatului său. “În lipsa președintelui” nu este numai un excelent thriller despre ce se petrece în spatele ușilor închise, dar și un avertisment: și pentru americani, și pentru întreaga omenire.

 

Te-ar putea interesa și: