Suspans cu George Arion. Domina

Multe dintre paginile romanului “Domina” de L.S. Hilton ne introduc în ambianțele fastuoase, rafinate ale galeriilor de artă, ale expozițiilor cu tablouri celebre și ale unor colecții particulare păzite cu strășnicie, cu lucrări executate de mari maeștri, imposibil de admirat de către marele public, ele aparținând unor bogătași.

Altele, însă, descriu cu un naturalism câteodată exacerbat petreceri la care participanții consumă alcool până nu mai știu de ei, se droghează, sau organizează orgii. Tânăra Judith Rasleigh pendulează între aceste două lumi.

Cu toată pregătirea sa în domeniul artistic, cu toate că posedă un gust rafinat, ea se cufundă cu voluptate în dezmăț, ori de câte ori i se oferă prilejul, se pretează la escrocherii și nu ezită să comită asasinate, din dorința de a se smulge din mizeria cunoscută în copilărie. Dar ascensiunea ei în înalta societate e pândită, în curând, de numeroase pericole. Cineva îi cunoaște trecutul și fărădelegile comise și o ține sub observație. Pentru a se salva își schimbă identitatea și se refugiază în Veneția. Nicăieri, însă, nu-și poate găsi liniștea.

În special după ce îl întâlnește pe Pavel Iermolov, un oligarh rus care și-a clădit averea nimicindu-și fără milă adversarii, viața ei pare și mai primejduită. Pentru a alunga spectrul amenințărilor și a-și afla dușmanii, întreprinde o anchetă pe cont propriu. Investigațiile o poartă prin Paris, Nisa, Amsterdam, Belgrad, Ibiza, St. Moritz, Londra, prilej pentru autoare de a prezenta vile superbe, saloane somptuoase, peisaje fermecătoare.

Cunoaște traficanți de droguri și de arme, escroci, polițiști corupți, femei dezaxate, prostituate, ucigași cu sânge rece. Află cu stupoare că, după arme și droguri, al treilea cel mai important tip de plasament pe piața neagră pentru crima organizată din Italia este arta – piață estimată la 8 miliarde de euro anual. Judith pare o victimă, dar se aseamănă cu cei care pândesc s-o distrugă, e plămădită din același aluat – malefică și însetată de lux.

Dacă n-ar fi inclus multe derapaje scabroase și dacă ar fi avut o eroină de care să te poți atașa, “Domina” ar fi fost o carte încântătoare, misterioasă și captivantă. Desigur, pe unii îi va pasiona în special intriga tensionată, cu toate ororile ei.

Iubitorii de frumos, însă, vor reține, în special, minunatele referiri la realizările unor creatori de geniu – Caravaggio, Botticelli, Tiepolo, Vermeer, Gainsborough, Giacometti…