Surya Bonaly visează la nemurire

Celebra patinatoare franceză vrea ca, peste ani şi ani, lumea să-şi aducă aminte că ea a fost prima care a făcut un salt pe gheaţă într-o competiţie oficială.

INTERVIU

Surya Bonaly a dominat patinajul european timp de cinci ani şi a făcut furori în întreaga lume prin combinaţiile triple extrem de dificile, executate cu multă acurateţe. Franţuzoaica a şocat tot mapamondul la Mondialele din 1994, când a refuzat să urce pe podium pentru a-şi primi medalia de argint, acuzându-i pe arbitri că au favorizat-o pe japoneza Yuka Sato. Bonaly este singura patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă în concurs, execuţie nerecunoscută niciodată de Federaţia Internaţională de Patinaj, care susţine că imaginile cu încetinitorul arată că a patra rotaţie n-a fost completă. De asemenea, cvintupla campioană a Europei este unica femeie care poate executa pe gheaţă un salt pe spate cu aterizare pe un picior. EVZ: Cum te-au convins Evgheni şi Edvin să participi la acest spectacol? Surya Bonaly: Pur şi simplu mi-am dorit să fac parte din acest spectacol. Ne cunoaştem de mulţi ani, suntem prieteni şi am mai făcut show-uri împreună, în toată lumea. Dacă programul îmi permite spun da pentru orice ofertă fiindcă am posibilitatea de a mai învăţa câte ceva. Este minunat să faci parte din astfel de spectacole. Ca patinator şi ca om de divertisment este minunat să faci aşa ceva, mai ales fiindcă muzica îţi dă putere. Chiar dacă eşti obosit, te simţi minunat. Care a fost cel mai mare regret al tău ca sportivă? Nu pot să spun că am avut regrete. Indiferent de ceea ce ţi se întâmplă în viaţă trebuie să mergi mai departe. Probabil că cel mai mare regret este că n-am câştigat aurul olimpic. Cred că am fost binecuvântată cu talentul meu de patinatoare. N-am câştigat la olimpiadă, dar oamenii din întreaga lume mă cunosc. Sunt patinatorii care au triumfat la Jocurile Olimpice, dar de care oamenii nu-şi mai amintesc. La JO din 1998 ai executat un salt pe spate în faţa arbitrilor. Ce te-a determinat să faci acest lucru? Era ultima mea competiţie. Ştiam că nu mai aveam şansa de a urca între primele cinci. M-am simţit liberă să fac ce vreau. Mi-am spus: „Este ultimul meu concurs şi vreau să fac ceva de care lumea să-şi amintească. Dacă într-o zi saltul pe spate va fi acceptat, vreau să se ştie că eu l-am făcut prima. După ce mor, îmi doresc ca lumea să ştie că eu am fost prima care am făcut acest salt într-o competiţie“. Consideri că în gimnastică, sport pe care l-ai practicat mulţi ani, ai fi avut acelaşi succes ca şi în patinaj? Am făcut patinaj şi gimnastică împreună. Mama mea este profesoară de sport şi m-a iniţiat în mai multe discipline. Am practicat gimnastica până la 17 ani. Şi în gimnastică am fost la un nivel înalt. Am făcut parte din echipa naţională. Dar cariera unei patinatoare este mai lungă decât a unei gimnaste. La 18 ani, o gimnastă este considerată de mulţi ca fiind deja bătrână.

A fost vreo adversară de care ţi-a fost frică în mod special de-a lungul carierei? Nu pot spune că m-am temut de vreo patinatoare anume. Eram plină de încredere de fiecare dată când ieşeam pe gheaţă. Am admirat unele patinatoare pentru talentul lor. Una dintre ele a fost japoneza Midori Ito. A fost o patinatoare incredibilă. Chiar şi pentru zilele noastre, Midori Ito rămâne una dintre cele mai bune sportive.

Care este nivelul actual al patinajului feminin? Acum toate fetele sunt drăguţe, arată bine, dar nici una n-are puterea lui Midori Ito. Când o priveai pe Midori Ito înţelegeai imediat ce înseamnă patinajul. Acum, în special la concursurile feminine, lipseşte spiritul de competiţ ie. Care este persoana pe care ai vrea s-o cunoşti într-o bună zi? Aş spune că îl admir pe Nelson Mandela. A fost un om extraordinar şi a făcut multe lucruri bune mai ales pentru cei de culoare. Şi mi-ar plăcea s-o întâlnesc pe Oprah. Este o adevărată doamnă şi îi ajută pe cei care au nevoie de un sprijin. De ce federaţia internaţională n-a recunoscut niciodată faptul că ai reuşit o săritură cvadruplă în competiţ ie? Este trist că federaţia nu vrea să recunoască performanţa mea. În acel moment, oficialilor nu le plăcea că eu reuşeam, la vârsta mea, să fac o săritură cu patru rotaţii. Eram tânără şi singura patinatoare care puteam executa aşa ceva. Au spus că pe imaginile date cu încetinitorul se vedea că a patra rotaţie nu era completă. Este păcat. Cei care îmi văd spectacolele ştiu că fac săritura cvadruplu şi nu o dată, ci de mai multe ori într-un show.

Care consideri a fi cea mai mare realizare a ta ca sportivă? De fiecare dată când patinez mă simt fericită. Cariera mea a fost plină de momente de bucurie. Ca sportivă, pentru mine a fost o mare realizare faptul că am ajuns la Jocurile Olimpice de trei ori. BIOGRAFIE Surya Bonaly, multipla campioană la patinaj artistic

> Data şi locul naşterii: 15 decembrie 1973, Nisa > Palmares: campioană a Franţei de nouă ori (1989-1997), 5 titluri europene (1991-1995), trei medalii de argint la Mondiale (1993- 1995), cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice - locul patru în 1994, la Lillehammer > Hobby-uri: scufundările, filmele, dansul, schiul, animalele, cumpărăturile > A doua patinatoare de culoare după Debi Thomas care a participat la Jocurile Olimpice > O ferventă apărătoare a drepturilor animalelor.