Surse diplomatice europene: Un nou incident aerian a avut loc între Siria şi Turcia

Surse diplomatice europene: Un nou incident aerian a avut loc între Siria şi Turcia

Un nou incident aerian între Siria şi Turcia, care nu a provocat victime şi nici pagube materiale, s-a produs deasuărea Mării Mediterane, după scandalul diplomatic provocat de doborârea de către Damasc, a unui avion turc de luptă F-4, a indicat astăzi o sursă diplomatică.

Un avion Casa CN-235 de căutare şi salvare al armatei turce, care participa la operaţiuni de căutare a celor doi piloţi ai aparatului F-4, a fost ţintit de un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta fiind ultima etapă înainte de deschiderea focului, a explicat sursa diplomatică, potrivit "Le Figaro". Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete. "Când un avion este ţintit de un sistem de apărare, el este avertizat de instrumentele sale, ceea ce s-a şi întâmplat", a precizat sursa. Nu se ştie însă dacă avionul se afla în acel moment în spaţiul aerian sirian, adică la cel puţin 12 mile nautice se coasta siriană, sau în spaţiul aerian internaţional.

Incidentul ar fi avut loc vineri sau sâmbătă şi a fost raportat de ministerul turc al afacerilor externe diplomaţilor statelor Uniunii Europene şi NATO în timpul unei reuniuni care a avut loc ieri la Ankara, a mai spus sursa. Turcia a acuzat ieri Siria că a doborât vineri unul dintre avioanele sale de vânătoare în spaţiul aerian internaţional, şi nu în spaţiul sirian după cum susţine Damascul, solicitând o reuniune urgentă cu aliaţii săi din NATO în legătură cu acest incident. NATO a confirmat ieri că o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice va avea loc mâine la Bruxelles.

Ne puteți urmări și pe Google News