Performanță excepțională la Campionatul Național de Sumo. O tânără subofițer în Armata Română a luat aurul

Performanță excepțională la Campionatul Național de Sumo. O tânără subofițer în Armata Română a luat aurul Sursa: Arhiva personala

Oana Dolha, o sportivă de 28 de ani cu grad în MApN, a luat aurul la Campionatul Național de Sumo, competiție organizată de Federația Română de Kempo. La concurs și-au dat întâlnire sportive care au luptat la categoria sub 50 și 60 de kilograme, în timp ce colegii lor de la categoria „grea” cântăresc 95 de kilograme.

Oana Dolha a câștigat medalia de aur la Campionatul Național de Sumo, competiție organizată de Federația Română de Kempo. La concurs și-au dat întâlnire sportive care au luptat la categoria sub 50 și 60 de kilograme, în timp ce colegii lor de la categoria „grea” cântăresc 95 de kilograme.

Noi ne gândim la Sumo ca la coloșii de 140, 180 de kilograme, dar nu este așa, la nivel de amatori sunt categorii de greutate. E un sport spectaculos, un sport care va avea priză la public la un moment dat, a declarat Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Campioana din acest an la categoria de 60 de kilograme este ocupanta locului 3 de anul trecut. Oana Dolha are 28 de ani și este Subofițer în Armata Română, la Baia Mare. Meciul ei a durat doar 6 secunde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta a fost mai ușor ca anul trecut. Am clipit de două ori și s-a terminat. Durează mai mult antrenamentele decât meciul. Probabil pare ușor, dar nu este chiar așa, a declarat Oana Dolha, campioană națională la Sumo, la categoria 60 de kilograme.

Alina Corbeanu, medaliata cu aur la sub 50 de kilograme, practică sporturile de contact de la 7 ani și aceasta a fost prima ei participare la Campionatul Național de Sumo.

Fac de 13 ani Judo, Kempo și MMA. Cred că m-am descurcat bine la Sumo. Știu că sunt slabă dar sunt plină de mușchi. În acest sport nu contează prea mult forța, ci tehnica, pe care eu o am din celelalte sporturi de contact pe care le practic” – Alina Corbeanu, campioană națională la Sumo, la categoria sub 50 de kilograme.

Fetele îmi spun că sunt băiețoasă, iar băieților le e frică de mine” – Alina Corbeanu, campioană națională la Sumo, la categoria sub 50 de kilograme.

Surprize de proporții la Campionatul Național de Sumo! O tânără subofițer în Armata Română a luat aurul

Un meci la băieți a durat 5 secunde

La masculin, la categoria plus 95 de kilograme, s-a impus Alexandru Cotora, pentru al doilea an consecutiv.

Am luptat în 3 meciuri până să câștig titlul de campion, mai puțin de 6 secunde fiecare, nici freza nu mi s-a stricat, a declarat Alexandru Cotora, campion național la Sumo la categoria plus 95 de kilograme.

Alex practică de mulți ani MMA, K1 și lupte greco-romane și spune că dacă ar participa în Japonia la Campionatul de Sumo, ar fi cel mai slab dintre sportivi din punct de vedere al kilogramelor.

Știu că nu sunt atât de greu, dar le fac față și celor mai mari sportivi. Mă uit la Campionatele de Sumo din Japonia, mi se pare un sport frumos și îmi doresc să merg să lupt si eu în străinătate, a spus Alexandru Cotora, campion național la Sumo la categoria plus 95 de kilograme.

George Stanciu, directorul Departamentului de Sumo din cadrul Federației Române de Kempo este cel care a adus acest sport în România.

Îmi plăcea acest sport de când eram copil. Lumea se gândește că Sumo se adresează doar oamenilor care sunt foarte mari, dar la nivel de amatori Sumo este pe categorii și se adresează și fetelor și băieților, a declarat George Stanciu, Directorul Departamentului de Sumo din cadrul Federației Române de Kempo.

Sumo este sport olimpic

Sumo este o formă competitivă de lupte full-contact, unde un luptător încearcă să-și scoată adversarul din ring sau să îl facă să atingă solul cu orice altă parte a corpului în afară de tălpi.

Caracterele din limba japoneză care denumesc sportul Sumo înseamnă „lovindu-se unul de celălalt”. Majoritatea oamenilor se referă la Sumo ca la „sportul acela de grași”, dar puțini știu că în spatele acestor luptători sunt ani de zile de disciplină și alimentație strictă.

Sumo își are originile în Japonia secolului al 16-lea, această formă de luptă avându-și rădăcinile într-un ritual de purificare numit Shinto. Cu timpul, aceste lupte au devenit tot mai populare, transformându-se într-unul dintre sporturile naționale japoneze. Scopul oricărui practicant de Sumo este să ajungă într-o zi Yokozuna, care este titlul suprem pe care îl poate obține cineva în acest sport.

La nivel mondial Sumo este un sport extrem de respectat, este recunoscut definitiv de C.O.I , este sport olimpic. Federația noastră prin acest Departament de Sumo este și ea considerată tot o federație olimpică, a declarat Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.