Editura Evenimentul si Capital

Surpriză în Strategia Națională de Apărare a SUA: Amenințarea confruntării directe cu marile puteri. Pulsul planetei

Autor: | | 3 Comentarii | 1336 Vizualizari

Noua Strategie Națională de Apărare a SUA marchează clar drept principală preocupare competiția marilor puteri și perspectiva unei confruntări a Statelor Unite cu Rusia sau China. Lista conține amenințările nucleară, balistică și teroristă, cu Coreea de Nord și Iranul ca amenințări concrete, și abia ulterior vine amenințarea teroristă internă, Daesh autointitulată Stat Islamic sau alte organizații teroriste cu antene în SUA sau formule interne teroriste dezvoltate ad hoc, respectiv luptători străini reveniți din teatrele de operații teroriste.

Potrivit strategiei, SUA consideră esențiale atacurile la adresa intereselor sale fundamentale sau subminarea acestor interese. Iar obiectivul său principal este să gestioneze și să îndiguiască provocări și amenințări la nivel global, iar aceste obiective să le atingă cu mai puțină participare militară directă, folosind instrumente mai subtile, respectiv manipularea de la distanță, utilizarea avantajelor istorice, folosirea puterii economice și a celei navale fără egal, utilizarea rețelei de relații cu aliați și parteneri în domeniul securității, la nivel global.

Preocuparea majoră este cea a rivalităților apărute din partea Rusiei și a Chinei, cu precădere amestecarea Rusiei în spațiile de operațiuni teroriste sau în conflicte pentru a submina pacea, nu neapărat pentru a se implica direct în conflict, dar pentru a dirija și manipula derularea și modalitățile de organizare a păcii pentru câștig propriu sau măcar pentru subminarea intereselor americane și occidentale.

„Provocarea principală la adresa prosperității și securității Statelor Unite este reapariția competiției strategice pe termen lung cu puterile revizioniste. Devine din ce în ce mai clar că China and Russia (în această ordine - n.n.) doresc să reașeze lumea potrivit modelului lor autoritarist dorind să dobândească autoritatea de veto asupra deciziilor economice, diplomatice și de securitate ale națiunilor.

Competițiile strategice pe termen lung cu China și Rusia sunt principalele poriorități ale Departamentului (Pentagonul, Ministerul American al Apărării) și necesită creșterea investițiilor și durabilitatea lor, din cauza magnitudinii amenințărilor pe care le pun la adresa securității și prosperității SUA, azi, și a potențialului acestor amenințări de a crește în viitor”, se arată în document.

Problema statelor nefrecventabile precum Iranul și Coreea de Nord rămâne una acută, deoarece aici se poate manifesta prima intervenție directă a SUA tocmai pentru a marca eliminarea amenințării nucleare și balistice directe la adresa teritoriului și a cetățenilor americani, chiar dacă prin confruntarea Rusiei și Chinei, care îi acordă asistență, nișe de ocolire a embargoului și transfer tehnologic pentru a atinge postura nucleară, în cazul Coreii de Nord, sau contracararea ambițiilor regionale ale Iranului în Orientul Mijlociu, cu riscul de a contracara aici implicarea Rusiei de partea Iranului.

Ordinea nu e deloc întâmplătoare, China și nu Rusia având intenția și capacitatea, în curând și capabilitățile militare – a ajuns la al treilea portavion – de a concura economic și militar și de a înlocui SUA la nivel global, dar nu și în materie de responsabilitate.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI