Într-un sondaj de ultimă oră, românii au răspuns la mai multe întrebări legate de pandemie
Un sondaj de opinie realizat de Inscop arată că 98.3 la sută dintre români vor susține măsurile impuse de autoritățile statului. Sondajul arată că 1.4 la sută au răspuns că nu vor respecta aceste măsuri, iar un alt proces 0.3 la sută, că nu s-au gândit încă la aceste probleme.
”Rata de 98% a celor care declară că intenționează să respecte măsurile luate pe perioada stării de urgență indică fricile profunde instalate în societate, o înțelegere corectă din partea populației a gravității situației, cât și faptul că mecanismele instituționale de acțiune ale statului în situații de criză excepțională încep să își producă, pe moment, efectul pentru care au fost prevăzute în Constituție și în legile țării. Pe de altă parte, sigur nu excludem nici disonanța care apare uneori între ceea ce declară oamenii și comportamentul lor efectiv. De aceea, este esențial ca nivelul declarativ măsurat de sondajul de opinie să fie dublat corespunzător și riguros prin fapte. Însă procentul copleșitor al populației care declară că rezonează pozitiv la măsurile autorităților arată că o mare parte aromânilor reacționează așa cum trebuie în această situație de criză fără precedent”, a spus Remus Ștefureac, director Inscop.
* La întrebarea dacă veți sprijini măsurile luate pentru limitarea răspândii pandemiei, 92.6 la sută arată că vor face acest lucru, în timp ce 5.4 la sută, nu sunt de acord să sprijine aceste măsuri.
* La întrebarea dacă sunteți de acord cu închiderea școlilor, 96,3% dintre respondenți au răspuns că da, în timp ce 2,9% nu sunt de acord * La întrebarea dacă vă exprimați acordul pentru controlul strict al populației care intră în România, 92,2% dintre respondenți au răspuns că da, în timp ce 5,8% dintre cei intervievați, nu sunt de acord * La întrebarea dacă sunteți de acord cu aplicarea sancțiunilor penale celor care nu respectă măsurile de izolare/carantină, 92.8 la sută au răspuns ca da, în timp ce un un procent de 5,9%, sunt în dezacord cu această măsură.
De asemenea, românii susțin că semenii lor din alte țări care se întoarcă acasă trebuie ajutați. La această întrebare au răspuns afirmativ, 75.6 la sută, în timp ce un procent de 20.7, au răspuns că nu sunt de acord.
Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 88,2% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție. Ministerul Sănătății se bucură de încrederea a 77,5% dintre români, lucru firesc în plină criză sanitară. Poliția se bucură de încrederea mare și foarte mare a 72,1% dintre respondenți, Uniunea Europeană (62,1%), Președinția (55,7%), Primăria (55,4%), Guvernul (43,3%) și Parlamentul (39,1%).
Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Măsurile restrictive principale luate până acum de autorități sunt sprijinite masiv de populație în procente de peste 90-95%. Faptul că un procent similar susține și sancționarea penală a persoanelor care nu respectă măsurile luate de autorități amplifică intensitatea acordului românilor față de măsurile de combatere a epidemiei. Datele cu privire la atitudinea față de măsurile autorităților sunt relativ similare cu cele măsurate în sondajele de opinie realizate în alte țări afectate de epidemia COVID -19, așa cum este Italia, de exemplu, unde peste 90% din populație susține măsurile luate de autorități pentru oprirea epidemiei.”
Remus Ștefureac a mai spus că românii se dovedesc a fi solidari cu semenii lor care se află în suferință ”Mult discutata problemă a fluxului mare de români din străinătate care s-au întors în țară este tratată de o mare parte a populației într-o cheie de solidaritate. Faptul că trei pătrimi dintre respondenți sunt de acord cu ajutorarea românilor din alte țări care se întorc în România în această perioadă, aceasta pe fondul emoției puternice provocate de mediatizarea cazurilor unor persoane infectate din diaspora care nu au respectat obligația izolării, arată un nivel ridicat de coeziune socială. Pe de altă pare, cei 20% care nu sunt de acord cu ajutorarea românilor atrag atenția asupra nevoii de creștere a responsabilității persoanelor care au revenit în țară din state puternic afectate de epidemie de a se proteja pe sine și cei din jur”.