Un ordin de ministru apărut în 13 martie 2012 în Monitorul Oficial, privind cadrul de organizare şi desfăşurare a admiterii în anul şcolar 2012-2013, obligă univerităţile să organizeze examene. Admiterea pe bază de dosar nu mai există.
UPDATE 16.30: Deşi consilierul ministrului Educaţiei, Tudorel Urianu, a confirmat dimineaţă pentru EVZ că, aşa cum prevede ordinul de ministru, universităţile sunt obligate să organizeze examen de admitere, după-masă situaţia s-a schimbat. "De fapt, instituţiile de învăţământ superior nu sunt obligate să organizeze probe de admitere, pentru că ar fi o discrepanţă prea mare între stat şi privat, iar o astfel de măsură i-ar împinge pe tineri spre facultăţile private, care nu ar organiza examen". Totuşi, ordinul de ministru 3.313/ 2012 arată, negru pe alb: "Potrivit legii, instituţiile de învăţământ superior organizează examene de admitere pentru admiterea în fiecare program şi ciclu de studii universitare. Examenele de admitere se organizează pe baza metodologiilor proprii de admitere stabilite de către fiecare instituţie de învăţământ superior în baza autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale prezentului ordin". Tudorel Urian precizează: "Termenul de examen de admitere este cel care induce în eroare". Ceea ce este, însă, cert, este faptul că facultăţile nu mai pot lua în considerare la admitere mediile obţinute în timpul anilor de studiu. Universitatea din Bucureşti se conformează Confuzie există şi în universităţi. " Este o decizie bună, cu efecte pozitive. Mai mult de jumătate din facultăţile Universităţii din Bucureşti au introdus încă de anul trecut concursul de admitere, precum şi alte forme de testare (teste grilă, interviu, eseu). În momentul de faţă, facultăţile îşi construiesc structura examenului şi luni vom valida propunerile în Consiliul de Administraţie, urmând a fi aprobate în Senatul Universităţii din Bucureşti", arată Mircea Dumitru, rectorul universităţii din Bucureşti. Cum se desfăşoară admiterea
Conform ordinului, în cadrul admiterii poate exista o probă orală sau scrisă, pentru testarea cunoştinţelor şi a capacităţilor cognitive şi, în funcţie de opţiunea facultăţilor, pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat, licenţă sau disertaţie, după caz, dar nu pot fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studiu. Pentru studiile universitare organizate într-o limbă străină, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică, eliminatorie, notată cu admis/respins. De asemenea, probele practice pentru testarea capacităţilor artistice sau sportive sunt eliminatorii şi se vor nota cu admis/respins. Reperul principal, bacalaureatul “Legea Educaţiei Naţionale impunea organizarea examenului de admitere începând cu acest an. Practic, au fost eliminate mediile obţinute în anii de şcoală, pentru că s-a dovedit că erau nesemnificative. Examenul de bacalaureat de anul trecut a demonstrat că elevi cu medii de 7 şi 8 au picat bac-ul", spune Tudorel Urian, consilier al ministrului Educaţiei. Precizări târzii Conform legii, metodologia de admitere, condiţiile de admitere şi cifrele de şcolarizare trebuie făcute publice anual, cu cel puţin şase luni înainte. Ordinul de ministru a venit însă cu întârziere şi i-a luat prin surprindere atât pe rectori, cât şi pe viitorii absolvenţi de liceu şi părinţii lor. Cum se va desfăşura admiterea la facultate Pentru ciclul de studii universitare de licenţă, admiterea se organizează pe domenii de licenţă, la specializările/programele de studii autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate în cadrul instituţiei de învăţământ superior. Concursul de admitere se poate organiza, ca până acum, în una sau două sesiuni. Statul finanţează un singur program de studiu Un candidat poate fi admis şi înmatriculat ca student la cel mult două programe de studii concomitent, indiferent de instituţiile de învăţământ care le oferă. Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare prin granturi de studii pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat. Mai simplu pentru olimpici În cazul olimpicilor, sistemul de admitere poate fi simplificat. În cadrul metodologiei proprii, instituţiile de învăţământ superior pot stabili facilităţi sau condiţii speciale referitoare la admiterea la programe de studii universitare de licenţă a candidaţilor care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii la olimpiadele şcolare şi/sau la alte concursuri naţionale sau internaţionale. CITIȚI ȘI:
- Universităţile româneşti, departe de topurile internaţionale. Ce le lipseşte