Încercarea i-a fost însă fatală lui David, el fiind găsit mort într-o cabană, la mai puţin de o lună de când plecase în marea aventură. La începutul lunii noiembrie, el îşi anunţase familia că se duce să trăiască un an în sălbăticie. Şi-a găsit însă sfârşitul lângă o staţie de tren din Highland Perthshire, Corrour (Scoţia). Cadavrul sau a fost descoperit de o persoana care lucra la calea ferata, în dimineaţa zilei de 31 decembrie 2011. Se presupune că Austin murise de câteva săptămâni în momentul în care a fost găsit. Familia sa este şocată, mai ales că tânărul făcuse timp de doi ani mai multe cursuri de supravieţuire în aer liber.

Expertul extremist

Conform Daily Mail, “învăţăturile" despre supravieţuire ale idolului său, nu i-au folosit lui David: "Bear Grylls rămâne un expert în supravieţuire, dar unul extremist". Grylls a filmat şi în România, iar în primul episod al sezonului 3 din "Tehnici esenţiale de supravieţuire" a povestit despre experienţa sa în Carpaţi. Când era mic obişnuia să se caţere pe munţi cu tatăl tău, despre care spune că l-a învăţat esenţialul: "Să nu te temi să fii apropiat de oameni. Să fii sincer. Să fii vulnerabil. Să ţii minte că, în adâncul sufletului, eşti capabil să faci mai multe decât ţi-ai putea imagina vreodată".

Grylls consideră că cel mai dezgustător lucru pe care l-a făcut a fost să mănânce excremente de urs în stare pură, iar dacă i se cere să facă o listă cu ceea ce i s-a întâmplat în timpul "supravieţuirii" este foarte direct: "Am avut coate dislocate, degete rupte, umeri fracturaţi, entorse de genunchi şi de gleznă… şi mai multe tăieturi, julituri şi vânătăi decât v-aţi putea imagina. Am fost muşcat de şerpi, urmărit de tigri şi crocodili… şi, fireşte, lovit de insolaţie, degerături, vomă şi diaree".

Recunoaşte că există ceva ce nu ar face niciodată: să renunţe! <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/tFTpWy_gnVY" height="315" width="620"></iframe>