Piteșteanca Lorena Deaconu este una dintre puținele femei oenolog din România, care se ocupă de producția unor vinuri consacrate
Ca orice mamă, Lorena Deaconu (42 de ani) știe că un vin bun se cunoaște din „copilăria sa”, așa că acordă o foarte mare importanță viței de vie din care urmează să obțină un vin bun. Ea este singura femeie vinificator care realizează o gamă largă de produse. Este vorba de produsele companiei Halewood din Ploiești, cu acționariat din Marea Britanie. Societatea încearcă să promoveze vinurile de calitate în țara noastră, cum ar fi marca „Floarea Soarelui”, sau cele în ediție limitată, cum ar fi „Hyperion”.
Viața vinului
COPILĂRIA. Pentru un vin, copilăria sa ar fi perioada între dezgheț și ivirea ciorchinilor. Calitatea parcelei de viță de vie dă un prim semn asupra viitorului produs.
Când e vorba de un produs în ediție limitată, Lorena Deaconu alege parcela de unde vor ieși cei mai buni struguri într-o vie. „De obicei sunt locuri cu umiditate, dar și unde bate soarele puternic ziua”, explică oenoloaga.
Sunt și sacrificii de făcut la sfârșitul copilăriei. „Butucul nu poate asigura un număr foarte mare de ciorchini de o calitate bună a strugurilor. Așa că primăvara tăiem o parte din struguri, lăsam în jur de doi pe butuc”, ne explică aceasta.
FOTO: Degustarea vinului permite oenologului să facă mici „corecturi”, pentru a păstra aromele naturale ale strugurilor
ADOLESCENȚA. Urmează etapa în care strugurele crește în vie, o perioadă în care butucul este atacat de dăunători. Pentru a păstra vița pe drumul cel bun se apelează la tratamente. „Anul trecut a fost un an mai greu, am aplicat nouă tratamente. Costul a ajuns până la 10.000 de lei pe hectar. În mod normal, cheltuielile sunt cam la 8.000 de lei pe hectar”, socotește Deaconu.
EXAMENUL DE DIPLOMĂ. Vine și vremea recoltei. „Pe parcelele destinate unui vin de calitate, cum este Byzantium, ciorchinii sunt culeși manual. „Dacă ar fi culeși cu mașina, am deterioara calitatea lor. Așa că îi culegem manual. Mai mult, culegem numai boabele de pe ciorchine”, explică vinificatoarea
NELINIȘTEA. Boabele de struguri sunt puse la o primă fermentare, care durează între o lună și trei luni. Lorena Deaconu ne asigură că adaosurile chimice în vin sunt reduse la minimum.
DRUMUL SPRE MATURITATE. După fermentare, urmează perioada de maturare. Poate ajunge până la 36 de luni pentru un vin de calitate. „De anul trecut, pregătim vinul pentru 2017. Am învățat de afară, din California, să fac maturarea în bariculi (n.r. -butoaie). Așa, vinul își păstrează calitatea și preia o senzație de post gust de stejar”, ne precizează ea.
RECUNOAȘTEREA. După o muncă de trei ani iese produsul final, vinul de calitate superioară realizat de Lorena Deaconu. Un astfel de vin, cum este gama Hyperion, costă în jur de 80 de lei sticla și este în ediție limitată. Amatorii de vin mai ieftin găsesc produse de calitate și cu 20-25 de lei.
A vrut să facă parte din Armată
În timpul copilăriei, petrecută în Pitești, Lorena Deaconu era mai băiețoasă. Spune că-și imagina viitorul în domeniul militar. A descoperit însă, în facultate, Institutul de la Ștefănești, județul Argeș, destinat vinului și a fost o dragoste de durată. Asta se întâmpla în 1995, după ce a terminat facultatea în anul precedent. La Ștefănești, a vinificat 9.000 de tone de vin roșu. „În 1995 ajung la Vinexport Prahova, iar în 2000 fac prima ieșire în Statele Unite, la un schimb de experiență în California, la Kenwood Jackson Winery”, își amintește ea. Apoi urmează o etapă la Murfatlar, alături de vinificatorul australian Stephen Bennett, dar și o experiență în Franta, la Chablis. În 2007 ajunge la Halewood, fostul Vinalcool Prahova, unde își începe munca de vinificator al producătorului cu acționari în Marea Britanie.
FOTO: Lorena Deaconu impune ca strugurii destinați vinurilor de calitate superioară să fi e culeși manual de pe butuc
Adoarme cu grija vinului „de mâine”
Căsătorită, dar fără copii, Lorena Deaconu se simte ca o mamă pentru vinul pe care îl face. Din acest motiv dorește ca vinurile sale să fie apreciate de cei care le gustă. „Eu îi văd ca pe niște prieteni pe toți cei care cumpăpără un produs realizat la Halewood. Din acest motiv, încerc să nu-i păcălesc”, mai spune ea. Din pasiune pentru munca sa, Lorena Deaconu a dezvoltat și un supersimț - cel al mirosului. Asta pentru că în perioada de vinificație primară, de după recoltare, trebuie să deguste fiecare sortiment. „Vinul degustat nu se înghite, el este scuipat într-un recipient. Am început să simt încă din primele zile cum va ieși vinul și ce arome va avea”, ne spune aceasta. Mai mult, vinificatorul spune că în această perioadă evită să stea în preajma celor care se dau cu parfum sau a celor care mănâncă usturoi, ceapă și mici. „Dacă intru în contact cu astfel de persoane, îmi dereglează simțul. Nu mai sunt sigură de ceea ce degust. La un moment dat, trebuia să fac o degustare cu directorul care venise de la o masă cu mici. I-am spus să amânăm”, își amintește Lorena Deaconu. În cele trei luni de după recoltare, vinificatoarea se mută practic la cramă. „Acolo dorm, acolo mănânc. Mă trezesc des noaptea, cu grija că am uiat să fac ceva sau că am uitat deschis ceva. Îmi fac griji ca pentru un copil”, ne mai povestește „mama vinului de calitate”.