„Super pilula anti-Covid” produsă de Merck prezintă riscuri grave pentru sănătate, avertizează oamenii de știință. Medicamentul care ne-ar fi ținut departe de spital şi terapie intensivă se pare că este un pericol real pentru pacienți.
Toți oamenii de știință și medicii care au insistat asupra faptului că medicamentul „revoluționar” molnupiravir produs de Merck este extrem de sigur, iată că alte cercetări arată contrariul.
Potrivit unui raport publicat joi de Barron's, unii oameni de știință sunt îngrijorați de faptul că medicamentul - care ar reduce spitalizările la jumătate, ar putea provoca cancer sau malformații congenitale.
Este prea periculoasă pentru a avea un profil de siguranță puternic, susţine dr. Scott Gottlieb într-un interviu în ziua în care Merck a publicat prima dată cercetarea. Este perfect de înțeles de ce Merck ar putea alege să reducă acest risc de siguranță: presupunând că este aprobat, se așteapta ca medicamentul să fie unul dintre „cele mai profitabile droguri existente vreodată” - acesta fiind un motiv pentru care acțiunile lui Merck au crescut două cifre după anunţ.
Așa cum s-a scris la începutul acestei săptămâni , Merck și „partenerul” său Ridgeback Biotherapeutics ar fi avut de profitat enorm, deoarece medicamentul a fost dezvoltat cu finanțare din partea guvernului federal.
Unii oameni de știință care au studiat medicamentul avertizează: metoda pe care o folosește pentru a ucide virusul prezintă pericole potențiale
Molnupiravir funcționează încorporându-se în materialul genetic al virusului și provocând apoi un număr mare de mutații pe măsură ce virusul se reproduce, ucigându-l în mod eficient. În unele teste de laborator, medicamentul a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a se integra în materialul genetic al celulelor mamiferelor, provocând mutații pe măsură ce aceste celule se reproduc.
Dacă acest lucru s-ar întâmpla în celulele unui pacient care este tratat cu molnupiravir, teoretic ar putea duce la cancer sau malformații congenitale.
Raymond Schinazi, profesor de pediatrie și director de farmacologie biochimică la Emory, a studiat medicamentul în timp ce acesta a fost dezvoltat, și a publicat o serie de lucrări despre compusul care este ingredientul activ al medicamentului. El arăta că medicamentul poate produce o reacție precum cea descrisă mai sus și a insistat că nu trebuie administrat tinerilor - în special femeilor însărcinate - fără mai multe date.
Anthony Fauci, impresionat de medicamentul-minune: „O pilulă va reduce rapid Covid-19”
Schinazi a spus pentru publicaţia Barron că nu crede că molnupiravir trebuie administrat femeilor însărcinate sau tinerilor la vârsta de reproducere, până când nu sunt disponibile mai multe date. Studiile Merck asupra molnupiravirului au exclus femeile însărcinate. Oamenii de știință care conduc studiul au cerut participanților de sex masculin să „se abțină de la actul heterosexual” în timp ce luau medicamentul, potrivit site-ului web al guvernului federal care urmărește studiile clinice.
Autorii lucrării au ajuns la concluzia că riscurile pentru molnupiravir „nu pot fi zero”
Merck a declarat pentru Barron că a efectuat teste extinse pe animale, ceea ce spune că acest lucru nu ar trebui să fie o problemă. Totalitatea datelor din aceste studii indică faptul că molnupiravirul nu este mutagen sau genotoxic în sistemele de mamifere in vivo, a spus un purtător de cuvânt al Merck.
Cu toate acestea, oamenii de știință și medicii care au studiat NHC spun că Merck trebuie să „fie atent” și că nu doar Schinazi avertizează cu privire la riscurile potențiale ale medicamentului.
Dr. Shuntai Zhou, om de știință de la Swanstrom Lab la UNC, a declarat că „există îngrijorarea că acest lucru va provoca efecte de mutație pe termen lung, chiar și cancer”.
Merck nu a publicat încă date din studiile sale pe animale, dar oamenii de știință cred că ar fi nevoie de studii pe termen lung pentru a demonstra că medicamentul este cu adevărat total sigur.
„Continuați cu prudență și pe propriul dvs. risc”, a scris profesorul Raymond Schinazi. Se pare că investitorii au fost atât de dornici de un nou „panaceu pandemic”, încât nu au pus prea multe întrebări despre siguranță, nici măcar nu pun la îndoială lipsa de date.
Chiar și după ce FDA autorizează medicamentul, dr. Porges consideră că va veni cu limitări stricte cu privire la cine poate și nu poate să-l utilizeze „Cred că va fi efectiv o substanță controlată”, a spus dr. Porges, adăugând că riscurile pentru femeile însărcinate sau pentru femeile care pot rămâne gravide ar putea prezenta probleme spinoase pentru comitetul consultativ al FDA care revizuiește medicamentul.