Super-erupție vulcanică în SUA. Geologii sunt îngroziți de ce consecințe va avea

Super-erupție vulcanică în SUA. Geologii sunt îngroziți de ce consecințe va avea

Geologii din SUA observă constant vulcanul din parcul național Yellowstone și vin cu un avertisment extrem de grav. Urmează o super-erupție!

Supervulcanul din Parcul Național Yellowstone alimentează de sute de ani gheizere și vulcani noroioși, dar noile studii arată că puterea acestuia se află într-o continuă descreștere, lucru îngrijorător din punctul de vedere al geologilor, scrie Dailymail.

Cercetătorii au descoperit că două super-erupții au avut loc aproximativ cu 8,7 și respectiv 9 milioane de ani în urmă, lucru ce dezvăluie faptul că masivul vulcan ar fi erupt cam o dată la fiecare 500.000 de ani.

Pentru că parcul Național Yellowstone a mai experimentat doar două evenimente similare cu acesta în ultimele 3 milioane de ani, experții sunt îngrijorați că vulcanul se confruntă cu „descreștere” semnificativă de putere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă rapoarte avertizează în legătură cu o super-erupție viitoare, care presupune că va avea loc în viitorul apropiat, noile descoperiri indică faptul că s-ar putea mai avem de așteptat aproximativ 900.000 de ani până când o erupție la acea scală va mai avea loc.

Thomas Knott, un vulcanolog de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie și autor al cercetării a declarat că: „Am descoperit că depozitele despre care în trecut se credea că ar cauza mici erupții erau, de fapt, niște fâșii colosale de material vulcanic provenind de la alte două super-erupții ce au avut loc cu aproximativ 8,7 și 9 milioane de ani în urmă”.

Cea mai „tânără” dintre cele două, cunoscută sub denumirea de „Super-Erupția lui Grey”, a aruncat magmă fierbinte pe o arie de aproximativ 22.800 de kilometri pătrați, cam dimensiunea statului New Jersey.

„Aceasta este cea mai amplă erupție vulcanică cunoscută pe Pământ de până acum”, a mai declara Knott.

Există 20 de supervulcani cunoscuți până în prezent pe planeta noastră. Erupții majore ale acestei salbe de supervulcani se produc, în medie, o dată la 100.000 de ani. Unul dintre principalele efecte dezastruoase pe termen lung pe ar fi foametea, care s-ar putea instala după o foarte lungă iarnă vulcanică.