Evenimentul Zilei > Actualitate > Supărat pentru că localitatea a fost băgată în carantină, cere daune de milioane de euro
Supărat pentru că localitatea a fost băgată în carantină, cere daune de milioane de euro

Supărat pentru că localitatea a fost băgată în carantină, cere daune de milioane de euro

A decis să conteste în instanță o măsură luată în timpul pandemiei.

La data de 22 iulie, în localitatea Cartojani, din județul Giurgiu, a fost instituită carantina. Supărat din cauza aceste măsuri, un locuitor al comunei a decis să acționeze în instanță Departamentul pentru Situații de Urgență și să solicite despăgubiri în valoare de 4 milioane de euro. Cetățeanulconsideră ca a fost afectat material și moral de carantină.

Potrivit documentelor care au fost puse la dispoziţia presei de avocatul Bogdan Dumitru, cel care a introdus acţiunea în instanţă, locuitorul comunei Cartojani a formulat la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea de anulare a ordinului DSU din data de 1 august privind încetarea carantinei zonale instituite la nivelul satului Cartojani, pentru motive de nelegalitate şi netemeinice.

De asemenea, omul nemulțumit de carantină cere instanţei să oblige pârâta DSU la plata a 4 milioane de euro cu titlul de despăgubiri pentru prejudicii morale şi materiale suferite de locuitorii satului Cartojani, suma urmând a fi virată în contul „Asociaţia carantinaţilor abuziv Cartojani”, care va fi constituită potrivit legii.

În acţiunea formulată se precizează că DSU a emis ordinul de încetare a carantinei impuse în satul Cartojani fără a face menţiunea „obligatorie” prin care se arată că ordinul privind instituirea carantinei este anulat/abrogat sau îşi încetează efectele juridice.

În acest context, avocatul arată că, în acest moment, satul respectiv se află sub incidenţa a două acte administrative care au produs efecte juridice şi, invocând un „paradox juridic”, cere anularea actului pentru motive de nelegalitate.

Localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu a intrat în carantină, după ce au fost înregistrate 32 de persoane infectate cu COVID-19 prin transmitere comunitară la o populaţie de 3.600 de locuitori, „riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”, a informat Instituţia Prefectului Giurgiu.

Ulterior, şeful DSU a emis un ordin privind ridicarea, de la 1 august, a carantinei zonale instituită la Cartojani.

sursa: Agerpres