"Respect!". "Elita!". "Un adevărat regal!". "Aş vrea să cred că acum se uită toată România la B1". "Aceşti GREI trebuie să poarte stindardul înnoirii! Ne batem joc de această comoară ce nu se poate măsura în bani şi funcţii!!!". Sunt doar câteva dintre mesajele voastre pentru Mircea Cărtărescu, Horia Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu, prezenţi aseară la emisiunea "Sub semnul întrebării", moderată de Robert Turcescu.
Cele trei personalităţi, care fac parte din elita culturii româneşti, au comentat atacurile aduse la adresa lui Mircea Cărtărescu într-un articol apărut în pe site-ul cotidianul.ro, dar alte posturi de televiziune.
În materialul respectiv se aduc acuze administraţiei ICR pentru cheltuieli enorme cu imaginea scriitorului Mircea Cărtăescu în străinătate - respectiv "peste 4 miliarde de lei de la buget, adică echivalentul a 1.000 de pensii amărâte".
Mircea Cărtărescu a mărturisit că a simţit pentru prima oară în 30 de ani de carieră că lumea culturală este solidară cu el. Şi asta o demonstrează nenumăratele mesaje pe telefon, pe Facebook, numeroase accesări pe blog şi articole.
Însă nu doar oamenii de cultură sunt solidari cu el, ci şi românii care îi apreciază opera.
Redăm câteva dintre mesajele voastre:
- Grazzia Daniela: "Ar trebui sa-i cinstim,caci de mult cultura romaneasca nu a avut asemenea impact in occident. Dar cu Marga la ICR ei vor fi ultimii promovati si recunoscuti peste hotare,din pacate."
- Aprila Liliac: "A fost un regal. O prajitura pt suflet! Dupa emisiune am mutat pe un alt canal si am stins tv-ul.N-am vrut sa-mi stric gustul."
- Cornelia Techh: "Suntem pe margina prapastiei..cum s-a exprimat genialul Cartarescu, pacat ca putini realizeaza acest lucru.. e ingrijorator.E foarte trist ca se promoveaza incultura in mass media cu mici exceptii. Ar trebui sa ne mandrim cu aceste valori si sa nu acceptam sa fie murdariti si linsati mediatic.Sa ne revoltam, sa-i aparam si sa-i aplaudam."
- Moniqua Kolman: "A fost o emisiune de exceptie! Toata admiratia mea pentru acesti oameni de cultura remarcabili. Capul sus, dle Cartarescu! Opera dv nu poate fi umbrita de niste ziaristi de mucava, aflati in slujba unor politicieni de hazna."
- Me: "E TRIST ce se intampla. Pe de alta parte, ma bucur ca lumea culturala si nu numai a fost solidara cu Cartarescu. Cei care arunca cu noroi in el o sa intre in cartea de istorie ca denigratorii unui scriitor de geniu. Oricum, e rusinos ca s-a ajuns aici. Rusine mediocritatilor care jignesc un mare scriitor!"
- "O exceptie in media romaneasca! Domnul Turcescu a realizat aseara o emisiune tv , de exceptie . Am simtit dupa multa vreme ca respir aer curat. In sfarsit am revazut niste romani care gandesc si vorbesc fara a recita texte scrise de politicieni agramati , vulgari si mincinosi."
- Petre Dan Constantin: "Andrei Şerban nu are dreptate. Marga nu e de loc domn şi a rămas acelaşi, dar, lipsit de machiaj, s-a devoalat şi acum i se vede adevărata nonvaloare. Cum ar fi putut să accepte un om care n-a călcat prin ministerul de externe decât atunci când îşi lua viza de plecare în străinătate să accepte portofoliul externelor şi să reprezinte România în lume?"
- "Oare de ce? Oare de ce avem din ce in ce mai putine elite intelectuale? Pai sunt multe motive. Cum ar fi explozia de asa zisi intelectuali ce diplome obtinute in te miri ce obscure institutii de invatamant, invatatori si profesori ce nu sunt in stare sa ia nota minima pentru titularizare, lipsa elitei politice care sa miste cultura si economia in tara asta, migratia specialistilor in cele 4 zari pentru un trai decent. Pai cum se poate dezvolta o tara si o natie cand in proportie de 75-80 % este formata din inculti si cand in politica ajung cei ce nu au nimic de aface cu ideologia partidului din care fac parte fiind interesati numai si numai de afaceri dubioase si mai ales facute cu statul. Cam asta este Romania de astazi. Daca pleca si farama de intelectuali putem sa ne consideram o tara "BANANIERA"."
- Vlad: "Exista o Romanie in care traim si noi, oamenii obisnuiti ai cartilor, teatrelor, salilor de concert.....existam inca in lumea noastra. Vom exista mereu atita vreme cit bucuria de a fi alaturi de D-nii Liiceanu, Cartarascu, Plesu, Patapievici va fi impartita si impartasita de cit mai multi. Suntem sufocati de noroiul mocirlos in care am ajuns sa traim in ultimile luni. Suntem uimiti de pasivitatea societatii civile. Ramine doar puterea votului si speranta desteptarii nationale."
Voi cum vedeţi România de astăzi? CITIŢI ŞI:
- Gabriel Liiceanu: "Mircea Cărtărescu e cel mai ieftin brand pentru România. Aşa cum era altădată sportul"