Suntem în pericol. Specialiștii, îngroziți: România poate dezvolta o tulpină proprie a coronavirusului

Sursa: Pixabay

Medicul Gindrovel Dumitra spune că în condițiile actuale, s-ar putea “selecta” o tulpină autohtonă de coronavirus care să genereze un nou ciclu de infectare în întreaga lume.

De asemenea şi profesorul Alexandru Rafila nu exclude posibilitatea apariției unei variante românești a virusului, dar e mai îngrijorat de colapsul sistemului de sănătate. Iar epidemiologul Emilian Popovici consideră că apariția unei tulpini autohtone ar fi un coșmar, anunțând că valul patru de pandemie a început în țara noastră încă din luna iunie.

De la apariția virusului în Wuhan, China, confirmat în ianuarie 2020, au existat patru variante majore

Aceste noi mutații ale virusului apar în momentul în care acesta ajunge în teritorii în care găsește o populație densă cu o interacțiune socială ridicată.

“Când ai un grad atât de mare de infectare îi oferi virusului numeroase oportunități pentru a se adapta și a evolua”, anunța Ryan McNamara, cercetător al Școlii de Medicină a Universității din North Carolina, pentru o emisiune a postului public de radio din SUA. Trebuie subliniat că această declarație era făcută în februarie 2021, înainte de apariția tulpinii Delta care a provocat un val pandemic global.

“Noile tulpini pot schimba cursul pandemiei, iar această posibilitate e cu adevărat îngrijorătoare”, a declarat și Dr. Krutika Kuppalli, profesor la Facultatea de Medicină a Universității South Carolina.

Prima variantă de coronavirus a fost detectată în Marea Britanie, în data de 20 septembrie, 2020

Intitulată mai târziu tulpina Alfa, aceasta a provocat al doilea mare val pandemic în această țară, răspândindu-se apoi în întreaga lume. În acea perioadă, Marea Britanie a înregistrat o medie de peste 25.000 de infectări zilnice și una a deceselor de peste 450 pe zi.

Valul pandemic a început în Regatul Unit, cu o populație de 67 de milioane de locuitori, la sfârșitul lunii septembrie și s-a încheiat la jumătatea lunii decembrie a acelui an. La acea vreme, nu fusese autorizat niciun vaccin

A doua variantă de coronavirus a fost detectată în Africa de Sud, în data de 20 mai 2020

A fost intitulată mai târziu tulpina Beta și a provocat un puternic val pandemic în această țară cu o populație de 60 de milioane de locuitori, înregistrându-se o medie de 300 de decese zilnice.

Varianta Beta a fost și prima care a generat discuții despre eficiența vaccinurilor în fața mutațiilor virusului. A treia variantă de coronavirus a fost detectată în Brazilia în luna noiembrie 2020.

A fost denumită tulpina Gama și a generat o tragedie într-o țară cu o populație de 214 milioane de locuitori. După SUA, în Brazilia s-au înregistrat cele mai multe decese din lume, 599.865 până în data de 7 octombrie.

A treia variantă de coronavirus a fost detectată în Brazilia în luna noiembrie 2020

Varianta a scos la iveală diferențele mari de rate de vaccinare între națiunile bogate și cele sărace și rezultatul ezitării vaccinului în unele națiuni occidentale. A fost denumită tulpina Gama și a generat o tragedie într-o țară cu o populație de 214 milioane de locuitori. După SUA, în Brazilia s-au înregistrat cele mai multe decese din lume, 599.865 până în data de 7 octombrie.

Deși a trecut puțin peste un an pentru ca numărul de morți COVID-19 să atingă 2,5 milioane, următorii 2,5 milioane de decese au fost înregistrate în puțin sub opt luni, potrivit unei analize a Reuters.

În medie, 8.000 de decese au fost raportate zilnic în întreaga lume în ultima săptămână, sau aproximativ cinci decese în fiecare minut. Cu toate acestea, rata globală a mortalității a încetinit în ultimele săptămâni.

A patra variantă de coronavirus a fost detectată în India, în luna octombrie 2020

Denumită Delta, e cea mai virulentă tulpină, care a generat un nou val pandemic în ciuda faptului că într-o mare parte din statele dezvoltate începuse procesul de vaccinare.

În țările cu rată ridicată de inoculare a serului, deși a crescut numărul de cazuri, internările în spital și decesele au fost la un nivel mult mai redus decât în valurile precedente.

Varianta Delta este acum tulpina dominantă din întreaga lume și a fost raportată în 187 din 194 de țări membre ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Cât va ține pandemia?

Trei specialiști, intervievați de SpotMedia.ro, au analizat situația actuală și conform datelor pe care le-au avut la dispoziție au încercat să răspundă.

“Din ce văd acum, valul 4 poate ține până în primăvară”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei. “Pentru ca numărul de cazuri să scadă vertiginos e nevoie de o închidere totală, de intrare în , pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni”, a adăugat acesta.

“Durata acestui val pandemic depinde și de alți factori, cum ar fi gradul de conștientizare a pericolului din partea populației, dar și de câte persoane vor decide să se vaccineze”, a mai spus medicul Gindrovel Dumitra. “Mă îndoiesc, din datele de până acum, că vom ajunge rapid la o acoperire vaccinală de 90% din populația eligibilă astfel încât să oprim acest val”, a declarat specialistul.

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, susține că valul 4 nu va fi foarte lung din cauza faptului că tulpina Delta se va răspândi rapid în întreaga populație nevaccinată. “O să se ajungă în situația în care virusul nu mai are pe cine să infecteze”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici.