Suntem furaţi la căldură!

Şase societăţi de distribuţie a energiei termice au fost amendate pentru „facturile încărcate“ la căldură. Cea mai gravă situaţie este în Braşov, unde CET-ul îşi acoperă pierderile de peste 43% din buzunarele cetăţenilor.

Mare parte dintre români sunt obligaţi să plătească din buzunarul propriu facturi „umflate“ la întreţ inere, din cauza indolenţei de care dau dovadă distribuitorii de energie termică, reprezentanţii firmelor care se ocupă de montarea şi citirea repartitoarelor şi, nu în ultimul rând, administraţiile publice locale. Aceasta este concluzia controlului derulat, în ultimele săptămâni, de oficialii Ministerului Internelor (MI), în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Potrivit secretarului de stat în MI, Marian Petrache, firmele care se ocupă de repartitoare nu pot fi sancţionate în niciun fel, din cauza legislaţiei incomplete. Cât despre mai-marii societăţilor de distribuţie a energiei termice, acesta afirmă că nu pot fi schimbaţi din funcţii când comit nereguli grave, decât cu acordul consiliilor locale, care, de cele mai multre ori însă nu iau nicio măsură împotriva acestora.   Pierderi de peste 43% la Braşov

Petrache spune că cele mai mari probleme sunt la Braşov, unde, în 2007, oamenii au fost obligaţi să plă- tească pierderi de energie termică de 43,3%. „Spre exemplu, în loc să achite un consum maxim de 1,2 gigacalorii, în luna decembrie, o familie care locuieşte într-un apartament cu o suprafaţă de 49,8 metri pătraţi a fost nevoită să achite un consum de 19,54 gigacalorii, în condiţiile în care, la Braşov, preţul unei gigacalorii este acum de 170 de lei“, a explicat secretarul de stat.

„Şi în Bucureşti, unele facturi au fost mai mari cu până la 14%, din cauza unora dintre angajaţii de la punctele termice care au furnizat mai multă căldură decât ar fi trebuit, adică cu 1-2 grade peste diagrama de reglaj afişată“, a precizat, la rândul său, Iulian Băndoiu, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).   La Iaşi, au fost descoperite facturi care au fost „încărcate“ chiar şi cu câte 200 de lei. Motivul: „reprezentanţ ii firmelor care se ocupă de repartitoare au citit greşit indicaţiile aparatelor“.   În urma controlului, au fost recalculate facturile, iar firmele au fost obligate să le înapoieze oamenilor diferenţele.

„Aceasta a fost singura soluţie pe care am găsit-o, întrucât legislaţia actuală nu prevede niciun fel de sancţiuni pentru reprezentanţii acestor firme. Am făcut deja un proiect de modificare a legislaţiei şi sperăm ca, pe viitor, să-i putem sancţiona şi pe ei (...)“, au adăugat oficialii ANRSC.   Pe de altă parte, aceştia au adăugat că, de acum, cetăţenii pot reclama eventualele nereguli pe care le regăsesc în factura la întreţinere fie la linia telefonică gratuită 0800.800.457, fie la adresa de e-mail presedinte@anrsc.ro.

INEFICIENŢĂ Amenzile, recuperate tot din buzunarele consumatorilor Cele şase societăţi de termoficare controlate (firmele care se ocupă de distribuţia energiei termice în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Suceava şi Craiova) au primit, în total, amenzi de 22.000 de lei pentru neregulile descoperite de inspectori.   Penalizările au fost date în principal pentru lipsa bilan- ţului energetic, a unor contracte de furnizare cu utilizatorii, pentru modul de facturare a consumului şi de livrare a apei calde către consumatori (fie la o temperatură mai mare, fie la una mai mică decât prevede legea). Termen-limită: 15 septembrie 2008

„Cinci dintre societăţi au fost amendate cu câte 2.000 de lei. Excepţie face doar societatea Terma Serv SRL din Alexandria, care, pe lângă cei 2.000 de lei a mai primit o amendă de încă 10.000, deoarece nu şi-a îndeplinit obligaţia de a instala la fiecare asociaţie de proprietari contoare pentru energie termică“, a explicat secretarul de stat Marian Petrache.   Potrivit acestuia, toate cele şase firme sancţionate au la dispoziţie câteva luni (termenul- limită este 15 septembrie 2008, pentru întocmirea bilanţurilor energetice) pentru a-şi rezolva problemele. Dacă nu vor face acest lucru, amenzile vor fi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei.   Petrache a recunoscut însă că amendarea CET-urilor nu este cea mai „înţeleaptă“ decizie, deoarece valoarea amenzilor se va reflecta, în final, tot în costul energiei termice către populaţie. „Mai eficient ar fi ca toţi cei care nu se achită de sarcini să nu mai primească bani de la buget pentru investiţii“, a conchis acesta.   Pe de altă parte, el a precizat că sancţiunile nu pot merge până la destituirea directorilor de CET-uri. „Aceştia sunt numiţi de către consiliile locale, iar noi nu avem competanţ a să propunem schimbarea lor din funcţie, chiar şi atunci când descoperim nereguli extrem de grave, cum se întâmplă la Braşov. Numai consiliile locale pot lua astfel de măsuri împotriva lor“, a adăugat Petrache.

MĂSURI Întreţinerea nu se scumpeşte în următoarele luni  În acelaşi timp, oficialii de la Interne au dat asigurări că facturile la întreţinere nu vor creşte în lunile februarie şi martie, aşa cum estimau asociaţ iile de proprietari. „Facturile nu vor fi mai mari decât cele din decembrie 2007, când costurile la încălzire au variat între 80 de lei, pentru o garsonieră, 131,3 lei pentru un apartament cu două camere şi 223,6 lei pentru un apartament cu patru camere şi o suprafaţă utilă de 85 de metri pătraţi“, a mai precizat Petrache. El a admis însă că o creştere cu 8% a preţului la combustibili, preconizată pentru acest an, va duce la facturi mai mari la întreţinere în iarna 2008-2009. „Deja 10 societăţi de distribuţie a energiei termice, dintre cele 100 din toată ţara, ne-au cerut acordul să mărească preţurile energiei termice livrate către populaţie cu până la 7%. Acum, în Capitală, pentru populaţie, preţul gigacaloriei este de 119 lei, în timp ce la Braşov - cel mai scump oraş din ţară, din acest punct de vedere - preţul gigacaloriei a ajuns la 170 de lei“, a conchis secretarul de stat.