Oamenii de știință se străduiesc, în ultimul timp, să prindă microsemnale, nedetectabile de simțurile umane, care să îi ajute să detecteze cu exactitate locurile în care fenomenele meteorologice dezastruoase urmează să lovească. Cercetătorii americani tocmai au făcut un pas imens în această direcție.
Tornadele sunt unele dintre cele mai devastatoare fenomene ale naturii cunoscute de om. Sunetul lor inconfundabil prevestește apropierea unei forțe distrugătoare de proporții, greu de evitat.
Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Oklahoma au descoperit anumite infrasunete, care se produc în interiorul tornadelor. Mai mult, furtunile care aduc aceste formațiuni emit aceste sunete specifice cu până la o oră înainte de formarea tornadei, creând posibilitatea creării unui sistem mai bun de prevenție și avertizare, scrie Wired.
Brian Elbin și echipa sa de la instituția de învățământ s-au folosit de microfoane pentru a detecta semnalele unei tornade cu 10 minute înainte ca ea să se formeze, la 15 kilometri depărtare. Ulterior, ei au putu calcula că aceasta are 50 de metri în diametru, fapt care a fost confirmat de raportul oficial al pagubelor produse.
Ipoteza de la care au plecat americanii a fost legată de fluctuațiile de presiune. În ochiul furtunii, schimbările de presiune ale aerului produc sunete de o frecvență imperceptibilă de urechea umană, care i-au ajutat pe cercetători să determine mărimea fenomenului meteorologic.