Sunday Times: Expertul nuclear iranian a fost ucis de Mossad. Asasinatul precede raidurile aeriene israeliene

Sunday Times: Expertul nuclear iranian a fost ucis de Mossad. Asasinatul precede raidurile aeriene israeliene

Săptămânalul britanic "Sunday Times" dezvăluie, citând surse israeliene, că expertul nuclear iranian Mostafa Ahmadi-Roshan, director adjunct al uzinei de la Natanz, a fost asasinat de agenţi ai Mossad şi că operaţiunea agenţilor secreţi precede un raid aerian al statului evreu asupra instalaţiilor Republicii Islamice.

Potrivit ziarului citat, agenţii israelieni au supravegheat mai multe obiective din Teheran pe care le-au considerat relevante în operaţiunea de eliminare a lui Roshan. "Nu există niciun fel de toleranţă pentru greşeli. Prin definiţie, orice eşec nu numai că îi expune pe agenţi, dar duce şi la un scandal internaţional", a declarat unul din oficialii israelieni citaţi sub protecţia anonimatului.

Sunday Times scrie că locuinţa lui Roshan, în vârstă de 32 de ani, a fost monitorizată permanent dintr-o casă conspirativă situată în apropiere. Alţi agenţi au supravegheat sediul central al serviciilor iraniene de securitate în timp ce un alt grup a interceptat comunicaţiile dintre poliţia iraniană şi serviciile secrete.

Cu doar câteva ore înainte ca expertul nucleară să fie eliminat, agenţii israelieni au raportat şefului operaţiunii că au sesizat o stare de agitaţie la sediul serviciilor secrete iraniene, semnalând un număr mai mare de autoturisme care lăsau oficiali la intrarea principalaă. În pofida riscului la care se expuneau, coordonatorul a dispus continuarea misiunii aşa cum fusese panificată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restul detaliilor sunt cunoscute. În timp ce Roshan şi gărzile sale de corp se îndreptau spre Natanz, un motociclist a ataşat o bombă de maşină. Dispozitivul a fost astfel proiectat încât suflul exploziei să fie îndreptat spre interiorul maşinii, lăsând pasagerilor nicio şansă de supravieţuire.

Deşi Israelul şi SUA au negat orice implicare în asasinatul de miercurea trecută, mai mulţi oficiali de la Ierusalim au făcut în ultimele zile o serie de declaraţii care par să alimenteze teoriile privind implicarea Mossadului în seria de asasinate cărora le-au căzut victime, din 2007, peste cinci experţi nucleari iranienei.

Generalul-locotenent Benny Gantz, şeful Statului Major al armatei israeliene, a declarat săptămâna trecută în timpul unei audieri în comisia de apărare din Knesset că 2012 va fi un "an critic" pentru Iran în timpul căruia vor fi semnalate evenimente "neobişnuite" la Teheran.

Citiţi şi:

  • Teheranul ameninţă: SUA şi Israelul vor fi pedepsite pentru uciderea savantului iranian
  • Asasinarea cercetătorilor din domeniul nuclear, o "tradiţie" în Orientul Mijlociu