Evenimentul Zilei > EVZ Special > Sume uriașe prăduite din Buget. Prejudiciu incredibil descoperit de Curtea de Conturi
Sume uriașe prăduite din Buget. Prejudiciu incredibil descoperit de Curtea de Conturi

Sume uriașe prăduite din Buget. Prejudiciu incredibil descoperit de Curtea de Conturi

În urma unui audit financiar efectuat de Curtea de Conturi, anul trecut la Primăria Alba Iulia, a ieșit la iveală un prejudiciu de peste 1,6 milioane de lei, sumă rezultată în principal din acordarea unor sporuri nejustificate funcționarilor și personalului contractual din instituție.

Astfel, în 2019 la Unitatea administrativ-teritorială Alba Iulia, neregulile constatate au o valoare totală de 1.696.000 de lei, din care 1.616.000 sunt considerate prejudiciu, 74.000 de lei – venituri suplimentare, iar 6.000 de lei – abateri financiare.

Cea mai mare sumă, respectiv prejudiciul de peste 1,6 milioane de lei constă în acordarea nejustificată a sporului de dispozitiv – care, potrivit legii este o majorare cu 25% din salariul de bază, pentru funcţionarii care trebuie să fie la dispoziţia autorităţii locale 24 de ore din 24.

„Au fost majorate nejustificat cheltuielile de personal la U.A.T.M. Alba Iulia cu suma de 1.614 mii lei, prin acordarea și plata efectivă în perioada februarie 2017-iunie 2017 a sporului de dispozitiv pentru personalul contractual și pentru funcționarii publici din cadrul entității”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Alte nereguli descoperite în timpul controlului au fost:

Neaplicarea în toate cazurile, de către persoanele cu atribuții în acest sens, a tuturor măsurilor de executare silită pentru urmărirea și încasarea creanțelor în sumă de 71.000 de lei, a căror vechime este mai mare de 5 ani, existând riscul de prescriere a dreptului de a cere executarea silită în aceste cazuri la modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege.

Neînregistrarea ca obiecte de inventar a unor telefoane mobile în valoare de 6.000 de lei, primite de Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia de la operatorul de telefonie mobilă.

Diminuarea nejustificată a veniturilor Primăriei Alba Iulia, prin nevirarea la bugetul local a sumei de 3.000 de lei, reprezentând garanții de participare la licitații pentru care s-a prescris dreptul creditorilor de a solicita restituirea.

Acceptarea la plată și decontarea unor situații de lucrări, majorate nejustificat cu suma de 2.000 de lei, prin includerea în situațiile de plată a unor lucrări nereale, care nu au fost efectiv executate la obiectivul „Reparații exterioare și interioare la sediul primăriei”.

Conform raportului publicat de Curtea de Conturi, în cazul prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor de recuperare integrală a sumei stabilite de echipa de audit, restul abaterilor fiind remediate în timpul controlului, scrie alba24.ro.