Evenimentul ZileiPoliticaSume colosale de la stat! Câți bani vor lua Dăncilă, Barna sau Kelemen pentru alegeri

Sume colosale de la stat! Câți bani vor lua Dăncilă, Barna sau Kelemen pentru alegeri

Sume colosale de la stat! Câți bani vor lua Dăncilă, Barna sau Kelemen pentru alegeri
Alegeri prezidențiale 2019. Fiecare candidat care a trecut de 3% în sondaje vor avea campania finanțată de la bugetul de stat, iar cuantumul este de-a dreptul colosal. 

Toți candidații care trec de pragul de 3% din votul pot depune cererea pentru decontarea unei sume de aproape 42 de milioane de lei, deci 8,8 milioane de euro/9,7 milioane de dolari.

Mai precis, potrivit legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, un candidat poate cheltui 41,6 milioane de lei într-o campanie electorală, sumă care poate proveni din contribuții și donații. Pentru a-și recupera banii, candidații trebie să facă dovada pentru cheltuielile făcute prin documente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest aspect este coordonat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituție care asigură atât organizarea, cât și desfășurarea referendumurilor și alegerilor în România, respectiv finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, în conformitate cu respectarea Constituției și a legii.

Candidații care au obținut peste 3% la alegeri sunt vizați de legea 334/2006, adică: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Dan Barna, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu și Hunor Kelemen.


Accesează: