Evenimentul Zilei > Actualitate > „Suflet de erou”- ARTIȘTI ALĂTURI DE VETERANI. Milititarii răniți în Afganistan, Irak sau Bosnia au cinstit MEMORIA CAMARAZILOR printr-un SPECTACOL CARITABIL | GALERIE FOTO
„Suflet de erou”- ARTIȘTI ALĂTURI DE VETERANI. Milititarii răniți în Afganistan, Irak sau Bosnia au cinstit MEMORIA CAMARAZILOR printr-un SPECTACOL CARITABIL | GALERIE FOTO

„Suflet de erou”- ARTIȘTI ALĂTURI DE VETERANI. Milititarii răniți în Afganistan, Irak sau Bosnia au cinstit MEMORIA CAMARAZILOR printr-un SPECTACOL CARITABIL | GALERIE FOTO

Un spectacol caritabil de excepție a avut loc la Casa de Cultură a Studenților, din București, acolo unde artiști renumiți ai României au cântat, gratis, pentru eroii care au fost răniți în teatrele de război din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest (Bosnia și Kosovo), dar și pentru camarazii căzuți în luptele în care au fost trimiși de Armata Română. Alături de combatanții care au rămas în viață cu sechele pentru tot restul vieții, organizați în Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D), au fost și actorii din îndrăgitul serial de televiziune „Trăzniții”. „Evenimentul zilei” s-a alătura demersului inițiat de veterani, în scopul de a strange fonduri pentru construirea primului centru de recuperare și refacere a militarilor răniți în teatrele de operații ale Armatei Române.

Pe o scenă alături de care, pe un ecran, rulau imagini cu militarii români din Afganistan au cântat, rând pe rând, artiști precum Rodica Crețu, Tita Bărbulescu, Roxana Nemeș, Georgiana Stanciu & Royal Gipsy Band, Lorraine și Marian Baicu – un acordeonist de excepție sau Ion Ghițulescu. Surpriza serii a fost Adriana Antoni. „Artista nu a figurat pe afișul spectacolului deoarece nu știa sigur dacă poate ajunge. Însă a venit cu drag și îi mulțumim din suflet, așa cum le mulțumit tuturor celor care au fost alături de noi”, a declarat, pentru EVZ, plutonier adjutant Marius Apostol, președintele AMVVD. De altfel, celebra cântăreață și-a făcut intrarea pe scenă printr-un salut ostășesc. Precum toți artiștii invitați la spectacol, Adriana Antoni a spus că a venit „din respect pentru dumneavoastră, pentru că sunteți niște eroi”.

Veniți din București și din țară, veteranii care poartă urmele războaielor au fost ocoliți, însă, de oficialii Armatei Române, de politicieni sau de reprezentanți ai Guvernului. Doar un inimos primar de comună a ținut să dăruiască flori tuturor interpretelor care au cântat pe scenă. „Dacă știam că nu vin cei invitați, chemam toată comuna aici”, a spus primarul. „Să scrieți asta: să le fie rușine guvernanților și celor care, indiferent de culoarea politică, sunt la conducerea țării, pentru că nu au venit să fie aici, alături de acești eroi care au luptat sub drapelul național”, a spus, tranșant, interpretul gorjean Ion Ghițulescu.

„Am venit pentru că sunteți niște eroi”

Marius Apostol ne-a mărturisit că „inima” organizării acestui spectacol a fost Rodica Crețu. Interpreta de muzică populară are un nepot rănit în Afganistan, plutonierul Adrian Crețu, vicepreședinte al AMVVD. Interpreții au cântat benevol, în scopul de a-i ajuta pe militarii răniți în inițiativa lor de a realiza un centru de recuperare și refacere a militarilor răniți în teatrele de operații ale Armatei Române.„Doamna Tita Bărbulescu ne-a spus că vrea să facă ceva și vine cu tot dragul, chiar dacă renunță și la 10.000 de euro pentru un spectacol care ar avea loc în același timp”, ne-a mărturisit Marius Apostol. La rândul lui, Georgian Stanciu le-a zis că au venit „din respect pentru voi, pentru că sunteți niște eroi”. Și Lorraine, cea care a cântat alături de soțul ei, acordeonistul Marian Baciu, a spus că „vom veni la orice acțiune a dumneavoastră, pentru că voi faceți un efort uriaș”.

La finalul spectacolului, cei prezenți au fost răsplătiți cu un cadou-simbol al asociației: icoana „Sfânului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.