Evenimentul Zilei > Actualitate > Suedezii Per şi Marie s-au molipsit de Ciuleandra
Suedezii Per şi Marie s-au molipsit de Ciuleandra

Suedezii Per şi Marie s-au molipsit de Ciuleandra

Cei doi membri ai trupei Roxette au aflat ce e şi cum sună Ciuleandra la propriul lor concert. Chitaristul a început să cânte melodia, în timp ce Per şi Marie ascultau cu mult interes.

După un deceniu de pauză, duo-ul suedez a bifat luni seară şi România pe harta ţărilor în care a concertat, şi nu fără succes. Trupa, care în anii ’80 – ’90 făcea senzaţie cu piesele sale, şi-a început show-ul de la Zone Arena cu singleul care a consacrat-o, "Dressed for Success", de pe albumul "Look Sharp!", lansat în 1988, pentru ca mai apoi să îşi încânte fanii cu melodia "The Big L", extrasă de pe "Joyride". "E fantastic că suntem aici şi vă mulţumim că ne-aţi aşteptat în toţi aceşti ani! Nu vă vom dezamăgi. O să fie o seară specială, dar pentru asta am nevoie şi de ajutor. Să vă văd mâinile!", a spus Per Gessle, solistul Roxette.

Concertul pe care trupa l-a susţinut luni seară la Bucureşti face parte din turneul "de revenire", "Charm School". Acesta îi poartă pe Marie Fredriksson şi Per Gessle într-un circuit mondial, care trece şi prin estul şi sudul Europei, incluzând oraşe ca Atena, Sofia sau Budapesta.

"Şcoala de seducţie"

Una caldă, una rece. Cam aşa s-ar putea descrie playlist-ul pe care suedezii l-au pregătit pentru România, pentru că, după piesa slow "Fading Like a Flower", publicul a fost electrizat de "How Do You Do", melodie extrasă de pe albumul "Tourism: Songs from Studios, Stages, Hotelrooms & Other Strange Places" (1992). Marie nu i-a lăsat pe fanii români să aştepte foarte mult piesa-emblemă, "It Must Have Been Love", care a fost pe coloana sonoră a celebrului film "Pretty Woman", şi care s-a ridicat pe cerul Bucureştiului din pieptul celor aproximativ 15.000 de fani prezenţi la Zone Arena, care au cântat împreună cu Roxette.

Fanii – în majoritatea lor cu vârste de aproximativ 30 de ani – i-au pregătit solistei, care a sărbătorit împlinirea a 53 de ani, un banner pe care era scris "Happy Birthday, Marie!", i-au cântat "Mulţi ani trăiască" şi au aruncat cu baloane spre scenă. Marie a purtat de ziua ei un costum din piele neagră în stilul ei clasic.

Timbru ca în prima zi

Deşi operaţia pe creier şi tratamentul cu citostatice la care a fost supusă artista în 2002 şi-au pus amprenta asupra ei, vocea şi-a păstrat timbrul inconfundabil. Roxette a menţinut acelaşi gen muzical care a consacrat-o în anii ’80 şi care a făcut-o celebră în toată lumea. Trecuţi de prima tinereţe, Per şi Marie nu mai aleargă pe scenă ca în vremurile de început ale trupei, dar vitalitatea şi frumuseţea muzicii lor sunt date de versurile sensibile ale pieselor şi de căldura cu care cei doi artişti le-au interpretat.

Recitalul suedezilor s-a încheiat cu "Joyride", piesa-titlu a albumului din ’91, iar la bis fanii au primit alte două piese de suflet, "Church of Your Heart" şi "Spending My Time". Piesele noi pe care duo-ul suedez le-a interpretat la Bucureşti au fost "She’s got Nothing On (But the Radio)", "In My Own Way", "Speak To Me" şi "Only When I Dream". Aproape de finalul concertului, chitaristul a atacat o ciuleandră îndrăcită, spre încântarea fanilor. Cei doi membri ai Roxette l-au privit fără să mişte un deget – era vizibil că auzeau melodia pentru prima dată.
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/XC2k1UYUGR8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

SUCCES

75 de milioane de albume vândute

Formată la începutul anilor ’80, Roxette a devenit rapid una dintre cele mai iubite trupe pop, iar piese precum "Listen to Your Heart", "Dangerous", şi "It Must Have Been Love" au făcut înconjurul lumii, fiind considerate astăzi evergreen- uri. Marie Fredriksson şi Per Gessle s-au întâlnit pentru prima dată în Halmstadt (Suedia), la sfârşitul anilor ’70, iar primul album Roxette, "Pearls of Passion", a fost lansat în anii ’80. Au urmat alte şase albume de studio, şapte compilaţii, un album de remixuri şi opt albume video, cărora li se adaugă nu mai puţin de 39 de single- uri şi tot atâtea videoclipuri. Premiaţi în repetate rânduri pentru "Best Pop-Rock Group", "Bestselling Artist" sau "Most Played Video", membrii Roxette au câştigat de-a lungul carierei admiraţia a milioane de fani.

Anul 2002 a reprezentat însă un moment de cumpănă în cariera trupei, Marie fiind diagnosticată cu o tumoare pe creier. După o operaţie dificilă şi câţiva ani de pauză, trupa s-a reunit în 2009, revenind pe scenă în formula consacrată. Roxette a vândut 75 de milioane de albume în întreaga lume şi a scos peste 30 de hit-uri.
<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/SYIyPKJ-E7c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>