Succesele de la Cannes, în Festivalul de Film de la Cluj

Succesele de la Cannes, în Festivalul de Film de la Cluj

„Amintiri din Epoca de Aur” şi „Poliţist, adjectiv”, printre promisiunile Festivalului Transilvania. Invitatul de onoare este actriţa Claudia Cardinale.

Au mai rămas doar două zile – astăzi şi mâine – până la startul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura la Cluj-Napoca – conform bunei tradiţii –, în perioada 29 mai – 7 iunie.

Cifrele oferite de organizatori în conferinţa de presă bucureşteană sunt, ca în fiecare an, năucitoare, cel puţin din punct de vedere cantitativ: nu mai puţin de 209 filme (lung- şi scurtmetraje) din 47 de ţări vor fi proiectate în nouă locaţii – multe spaţii fiind câştigate în premieră pentru festival şi pentru spectacolul cinematografic –, iar anul acesta programul TIFF este alcătuit din 19 secţiuni. Cu toate că bugetul Festivalului a fost şi el diminuat, ca cele ale mai tuturor manifestărilor culturale – în primul rând din cauza sumelor mai mici primite de la autorităţile locale –, „necazul” este compensat prin faptul că anul acesta sunt mult mai multe locaţii, aşadar cheltuieli suplimentare, după cum a explicat Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului.

„Copertele” TIFF sunt, ca de fiecare dată, printre cele mai atrăgătoare proiecţii ale festivalului: ediţia din acest an se deschide oficial, vineri, la Cinema Republica, cu proiecţia – în premieră în România – a filmului „Amintiri din Epoca de Aur” (scris şi produs de Cristian Mungiu, regizat de Ioana Uricaru, Hanno Höffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu), proaspăt prezentat în secţiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de la Cannes; evident, proiecţia va avea loc în prezenţa realizatorilor. Filmul de închidere al ediţiei cu numărul opt va fi o altă peliculă proaspăt sosită de la proiecţia canneză, unde a făcut parte din selecţia oficială: „Cenuşă şi sânge” (coproducţie Franţa-România-Portugalia), debutul în regie al celebrei actriţe Fanny Ardant, care va fi proiectat, în seara zilei de 7 iunie, la Sala Auditorium a Universităţii Babeş-Bolyai (această sală va găzdui, de altfel, toate proiecţiile de gală ale festivalului din acest an).

Cinefilii clujeni, precum şi cei veniţi din alte colţuri ale ţării, se vor putea „înfrupta”, în cele zece zile de TIFF, cu un număr incredibil de proiecţii: peste 900, cu 166 de filme de lungmetraj şi 43 de scurtmetraje. Acestea vor rula în cinematografele tradiţionale ale TIFF-ului şi ale Clujului: Republica, Arta şi Victoria, în curtea Universităţii Babeş-Bolyai (locaţia proiecţiilor în aer liber – Echinox), în două locaţii noi: Cinema City din Iulius Mall şi terasa-restaurant Taverna, iar în acest an, cum spuneam, Universitatea Babeş-Bolyai va găzdui, în Sala Auditorium, şi proiecţiile de gală ale festivalului.

Proiecţiile în regim Drive-In din parcarea Iulius Mall, iniţiate cu mult succes în ediţia precedentă a TIFF-ului, vor fi reluate în acest an, de data aceasta în fiecare seară a festivalului, având ca dată de începere 31 mai. Astfel, din prima duminică a festivalului şi până în ultima, clujenii vor putea viziona filme din maşinile personale în parcarea de la Iulius Mall.

O proiecţie Hitchcock, acompaniată live

„Highlight-urile” ediţiei au fost dezvăluite, ca în fiecare an, de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, şi, dintr-o ofertă foarte bogată, spicuim doar ceea ce ne face, la o primă privire, „cu ochiul”.

Proiecţia filmului „Il Divo” (regia Paolo Sorrentino), câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008, va fi urmată de o dezbatere cu tema „Film şi Politică”, la care vor participa mai mulţi lideri de opinie autohtoni, printre care Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Mona Muscă şi Liviu Mihaiu. În seria filmelor mute acompaniate de muzică live, a venit rândul unei pelicule din anul 1927, semnată Alfred Hitchcock: „Chiriaşul / The Lodger: A Story of The London Fog”, un clasic al thriller-ului mut, a cărui proiecţie va fi acompaniată live de DuBase & Leizaboy.

Autostrada Transilvania va fi, în acest an, gazda unei proiecţii în regim Drive-In, sâmbătă, 30 mai. Spectatorii vor asista la una dintre cele mai bune reprezentaţii marca Van Damme, filmul „JCVD”, peliculă în care actorul belgian, cunoscut mai mult pentru muşchii săi, demonstrează că deţine calităţi veritabile de interpretare.

Zilele Filmului Românesc, desfăşurate în perioada 4-6 iunie, vor prezenta în acest an câteva din cele mai aşteptate filme autohtone ale momentului, cum ar fi: „Amintiri din Epoca de Aur”, „Katalin Varga”, „Poliţist, adjectiv”.

În plus faţă de toate acestea, TIFF 2009 va aduce la Cluj peste 400 de invitaţi, profesionişti în domeniu, din ţară şi din străinătate. Acestora li se vor alătura o serie de invitaţi de onoare, precum celebra actriţă italiană Claudia Cardinale, mult îndrăgitul actor român Florin Piersic (ambii omagiaţi la TIFF prin acordarea Premiului pentru Întreaga Carieră), actorul Mircea Albulescu (căruia îi va fi acordat Premiul de Excelenţă), regizorul Dan Piţa (prezentat în secţiunea „3x3” şi omagiat prin acordarea unui Premiu pentru Întreaga Carieră), cât şi numeroşi invitaţi speciali, printre care cunoscuta creatoare de costume şi decor Marina Drăghici, regizorul şi producătorul israelian Menahem Golan, actriţa Assumpta Serna, producătorul Jim Stark, regizorul Szabolcs Hajdu, criticul de film Dan Făinaru şi directorul Institutului Cultural Roman de la New York, Corina Şuteu (ultimii cinci sunt membrii Juriului TIFF 2009).

TIFF 2009 va continua şi în acest an atât în Sibiu, în perioada 10 – 14 iunie, cât şi în Bucureşti, în perioada 10 – 18 iunie.

Pentru mai multe informaţii despre festival, accesaţi categoria "EVZ la Cannes". CITIŢI ŞI:

Palme d’Or pentru Michael Haneke Porumboiu, premiat la Cannes! Fanny Ardant: „Olga Tudorache este o Jeanne Moreau a României”

Ne puteți urmări și pe Google News