Succes pentru Japonia. Oglinda solară, viitorul călătoriei în spaţiu | VIDEO

Succes pentru Japonia. Oglinda solară, viitorul călătoriei în spaţiu | VIDEO

Prima navă care se va deplasa în spaţiu folosind energie solară, Ikaros, a ajuns cu bine la destinaţie, iar oglinzile solare care o acoperă produc deja energie, scrie BBC News.

Cercetătorii japonezi de la agenţia spaţială Jaxa (Japan Aerospace Exploration Agency) au anunţat că, la 10 iunie, reţeaua de oglinzi de 200 de metri pătraţi a fost ataşată micuţei nave spaţiale Ikaros.

Principiul este simplu. Fotonii, particule de lumină, vin în contact cu oglinzile, suprafeţe foarte subţiri (7,5 microni) şi cu un grad înalt de reflexie. Forţa exercitată de fotoni pe oglinzi nu este mare, dar are avantajul de a fi continuă.

"Obiectivul este o navă foarte rapidă care să nu folosească combustibil", spune Louis Friedman, de la The Planetary Society, din Marea Britanie. "Acesta este viitorul misiunilor interstelare, dar este un ţel pe termen lung. Pe termen scurt, ar fi interesant să reuşim să folosim tehnologia pentru a "staţiona" în anumite puncte ale spaţiului interplanetar pentru a monitoriza, de exemplu, activitatea solară sau poli geomagnetici ai Pământului", adaugă Friedman. Luni în plus pentru misiunile spaţiale

În prezent, câţiva sateliţi geostaţionari orbitează deasupra Pământului folosind sisteme de panouri solare. Energia astfel obţinută este folosită pentru menţinerea altitudinii corecte. Folosirea panourilor ar putea prelungi şi durata unei misiuni în spaţiu. Specialiştii cred că, pe lângă economia considerabilă de combustibil, o misiune ar putea fi prelungită cu "câteva luni".

Ikaros, numită după celebrul personaj din mitologia greacă, a ajuns în spaţiu alături de staelitul Akatsuki, care ar trebui să ajungă pe orbita planetei Venus în luna decembrie. Scopul Akatsuki este de a descoperi posibili vulcani activi pe Venus. Perechea Akatsuki-Ikaros a fost lansată în luna mai, de la Centrul Spaţial Tanegashima.

Numai Ikaros a costat 13 milioane de euro. Iniţiativa japoneză are loc după ce NASA a renunţat acest tip de tehnologie, din motive de ineficienţă în producerea de energie. <object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7Mb47w0vB04&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7Mb47w0vB04&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Ne puteți urmări și pe Google News