Agricultorii dinRepublica Moldova vor avea acces mai ușor la subvențiile acordate de stat. În acest sens, Guvernul a aprobat un set de norme privind subvenționarea în agricultură și mediul rural.
Principalele moduficări se referă la îmbunătățirea condițiilor pentru beneficiarii de subvenții în cadrul formelor de subvenționare „plăți complementare”, „plăți în avans”, „plăți post investiție” și „plăți investiții pe etape”.
Alte reglementări includ subvenționarea sistemelor de suport pentru cultivarea legumelor și stimularea turismului rural prin dezvoltarea pensiunilor agroturistice și a turismului vitivinicol. În cazul pensiunilor agroturistice, subvenționarea va fi eligibilă pentru afaceri turistice cu o capacitate de cazare până la 40 de persoane, se mai arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern.
Subvențiile pentru viticultori
În ceea ce privește sectorul vitivinicol, acesta va fi subvenționat cu 100 de mii de lei/ha pentru montarea sistemelor moderne de suport care vor permite mecanizarea lucrărilor de exploatare a plantaţiilor viticole. Aceste măsuri vor avea drept rezultata creșterea calității produselor vitivinicole moldoveneşti. Totodată, pentru fermierii care înfiinţează plantaţii viticole cu soiuri de struguri autohtone și de selecţie nouă se propun subvenţii majorate cu 20,0 mii lei/ha.
Vinurile moldovenești au cucerit Europa
Reamintim că strugurii de masă din Republica Moldova sunt tot mai căutaţi în străinătate. Anul trecut, producătorii autohtoni au exportat o cantitate record – 84 de mii de tone, în creştere cu 47% comparativ cu anul 2022. În ceea ce privește vinurile, Uniunea Europeană a fost principala destinație a exporturilor vinurilor moldovenești în 2023, cu 45% din total.
Alte 29% au mers în alte țări ale lumii, iar 26% în țările ex-sovietice din CSI. Per total, exporturile de vinuri moldovenești au adus în Republica Moldova peste 111 milioane de dolari SUAP. Exporturile au crescut cu 8,6% în perioada ianuarie – octombrie 2023 față de aceeași perioadă a anului 2022. Cel mai mare importator de vin moldovenesc a fost România – 23%. Țara vecină este urmată în top de Georgia – 8% și Polonia – 6,2%. În Cehia au mers 6% din exporturile de vinuri moldovenești, în Regatul Unit al Marii Britanii – 3,4%, iar în Olanda – 2,8%.