Evenimentul Zilei > Actualitate > Substanţă din canabis, ajutor pentru bolnavii de cancer
Substanţă din canabis, ajutor pentru bolnavii de cancer

Substanţă din canabis, ajutor pentru bolnavii de cancer

Ingredientul activ din canabis "responsabil" de starea de excitaţie poate ajuta pacienţii care suferă de cancer să-şi recapete pofta de mâncare, arată un nou studiu publicat în "Annals of Oncology", citat de AFP.

Timp de 18 zile, 21 de pacienţi bolnavi de cancer în stare avansată au fost trataţi pe lângă chimioterapie, cu pastile care conţin substanţa activă din canabis THC-delta-9- tetrahidrocannabinol. Grupul de control a primit pastile asemănătoare, dar "false".
În final, cercetătorii au ajuns la concluzia că 73% dintre cei care au luat THC şi-au recăpătat  apetitul, iar 55% au simţit că mâncarea are alt gust.  În grupul celălat, raportul a fost de 30%, respectiv 10%. În plus, bolnavii care "s-au tratat" cu THC au raportat pe lângă, stimularea poftei de mâncare,o calitate mai bună a somnului.
Cercetătorii sunt entuziasmaţi de rezultate, întrucât "bolnavii de cancer îşi pierd apetitul, ceea ce duce la scăderea drastică a greutăţii".
"Foarte mult timp s-a crezut că nu mai este nimic de făcut în acest sens. În schimb, bolnavii de cancer erau sfătuiţi să se orienteze spre alimentele reci, insipide, ceea ce taie din plăcerea de a mânca", a declarat Wendy Wismer, profesor la Universitatea din Alberta, participant la studiu.