Forța Maritimă japoneză de Autoapărare (JMSDF) a trimis mijloace importante pentru a urmări submarinul, incluzând distrugătorul port-elicopter JS Kaga, distrugătoarele Ashigara și Akizumi dar și avioane de patrulare maritimă Kawasaki P-1 și P-31 Orion.

Submarinul în cauză între insula Tokara și insula Amami Oshima, fără a ieși la suprafață, au declarat reprezentanții ministerului japonez al Apărării.

Apoi, în dimineața zilei de 20 iunie, a navigat într-o zonă contiguă spre vestul insulei Yokoto, aflat încă în imersiune.

Zona contiguă este un spațiu dincolo de apele teritoriale care se poate întinde în larg până la 12 de mile maritime, adică la o distanță de 24 de mile maritime de Linia de bază, care marchează apele teritoriale ale unei țări.

În această zonă, statul riveran își poate aplica controlul în domenii ca vamal, fiscal, de frontieră, piscicol, etc.

Potrivit dreptului maritim internațional, submarinele nu sunt obligate să iasă la suprafață și să-și afișeze pavilionul într-o zonă contiguă.

În schimb, această obligație este impusă atunci când își desfășoară activitatea în apele teritoriale ale unei țări terțe, adică în limita a 12 mile de coastă.

Ministrul japonez al Apărării, Taro Kono, a declarat că a dat „instrucțiuni să fie luate toate măsurile posibile pentru a monitoriza” acest submarin și de a „colecta toate informațiile” utile.

Momentan, Tokyo nu a dorit să precizeze oficial naționalitatea și tipul submarinului urmărit, deoarece, potrivit The Japan Times, acest lucru ar putea „oferi informații despre capacitățile de detectare” ale JMSDF.

Cu toate acestea, neoficial, surse din ministerul japonez al Apărării  au declarat presei că este vorba despre un submarin chinez. Și să adauge, fără alte detalii în plus, că acest submarine are „un comportament este neobișnuit”.

Ar fi a doua incursiune a unui submarin chinez (dacă naționalitatea acestuia este confirmată) în doar doi ani și jumătate.

În ianuarie 2018, un submarin cu propulsie nucleară de tip  093A a ieșit la suprafață în largul insulelor Senkaku, obiectul unei dispute între Tokyo și Beijing.

Acesta a fost detectat anterior cu câteva zile mai devreme, în timp ce naviga „sub apă într-o zonă vecină cu apele teritoriale japoneze”