Șeful diplomației europene, Josep Borrell le-a spus ambasadorilor din Germania, luni, că „analiștii vorbesc de mult despre sfârșitul unei lumi conduse de americani și începutul unui secol asiatic”.

„Acest lucru se întâmplă acum, în fața ochilor noștri”, a spus Borrell, citat de Breibart.

El a afirmat că pandemia ar putea fi văzută ca un moment de cotitură al transferului de putere, de la Vest la Est și că, pentru UE, „presiunea de a alege între tabere crește”.

Borrell a mai spus că Uniunea Europeană „ar trebui să-și urmărească propriile interese și valori și să evite să fie folosită de unul sau altul”.

Însă, deși ascensiunea Chinei este „impresionantă”, relațiile dintre Beijing și Bruxelles nu sunt tot timpul bazate pe încredere, transparență și reciprocitate, a declarat Borrell.

Acesta a adăugat:

„Avem o șansă doar dacă tratăm cu China dând dovadă de o disciplină colectivă, ceea ce necesită de asemenea relații mai bune cu restul Asiei democratice.”

Luând cuvântul în cadrul aceleiași conferințe, care anul acvesta a fost organizată prin sistem video, din cauza pandemiei, ministrul german de Externe, Heiko Maas, i-a dat dreptate lui Borrell, cerând mai multă transparență din partea Chinei.

Majoritatea țărilor lumii au acuzat Beijingul de lipsă de transparență pentru modul în care a gestionat epidemia care a apărut la Wuhan.

Germania preia președinția prin rotație a UE în luna iulie.