SUA:Nu suntem implicaţi în negocierile privind extrădarea lui Julian Assange

SUA:Nu suntem implicaţi în negocierile privind extrădarea lui Julian Assange

Statele Unite susţin că nu sunt implicate în negocierile cu privire la fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de marţi seară în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de extrădarea în Suedia. În paralel, Ecuadorul, stat în care Assange cere azil politic, a anunţat că va lua o decizie în următoarele 24 de ore.

Julian Assange s-a plâns în repetate rânduri că a fost abandonat de ţara sa, prevenind că ar putea fi extrădat în Statele Unite, unde riscă pedeapsa cu moartea pentru spionaj după ce a publicat pe site-ul WikiLeaks, în 2010, mii de documente diplomatice confidenţiale ale SUA. "După câte ştiu, nu suntem implicaţi în aceste discuţii", a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Fondatorul Wikileaks, în vârstă de 40 de ani, s-a refugiat marţi seară în ambasada Ecuadorului la Londra. Acţiunea sa vine după ce a epuizat toate căile juridice în Marea Britanie pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală. Assange respinge acuzaţiile şi susţine că a fost vorba despre relaţii sexuale liber consimţite, declarându-se victimă a unui complot.

Negocierile ar putea implica şi Suedia pentru ca Stockholmul să-şi ia angajamentul că nu-l va trimite pe Assange în Statele Unite, după cum se tem simpatizanţii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandalul WikiLeaks a izbucnit în noiembrie 2010, după ce organizaţia a început să publice pe site-ul său peste 250.000 de documente, cablogramele dintre Departamentul de Stat al SUA şi ambasadele americane din toată lumea. Dintre acestea, aproape 100.000 sunt acte confidenţiale şi alte 15.000  sunt secrete.