SUA vor găzdui, în Germania, discuţii referitoare la situaţia din Ucraina. Războiul intră într-o fază critică

SUA vor găzdui, în Germania, discuţii referitoare la situaţia din Ucraina. Războiul intră într-o fază critică SUA-UE. Sursa: Arhiva EVZ

SUA vor găzdui o reuniune a peste 40 de țări pentru discuții legate de situaţia din Ucraina. Liderii statelor se vor concentra pe înarmarea forţelor armate ale Kievului, astfel încât să se poată apăra împotriva unei operaţiuni ruseşti în desfășurare și potențial decisivă din estul ţării, au spus oficiali americani.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, organizează evenimentul la baza aeriană Ramstein din Germania, după o călătorie la Kiev, în cursul căreia a promis sprijin suplimentar pentru efortul de război al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Următoarele săptămâni sunt critice

Generalul american de armată Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, a declarat că un obiectiv principal al discuțiilor a fost sincronizarea și coordonarea ajutoarelor sporite de securitate pentru Ucraina, care includ armament greu, cum ar fi obuziere, drone armate și muniție.

„Următoarele câteva săptămâni vor fi foarte, foarte critice", le-a spus generalul Milley jurnaliştilor care călătoresc cu el. „Au nevoie de sprijin continuu pentru a avea succes pe câmpul de luptă. Și acesta este cu adevărat scopul acestei conferințe", a mai spus oficialul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rușii vor să lovească din mai multe direcții, încercuind inamicul

Respinse de forțele ucrainene după asaltul eșuat împotriva Kievului, în nordul ţării, trupele ruseşti au fost redistribuite în est pentru o ofensivă terestră în două provincii cunoscute sub numele de Donbas. Oficialii americani, vorbind sub condiția anonimatului, evaluează că Rusia se va baza în mare măsură pe barajele de artilerie, încercând să lovească pozițiile ucrainene simultan cu o deplasare din mai multe direcții a forţelor terestre, pentru a încerca să încercuiască și să distrugă o parte semnificativă a armatei ucrainene.

SUA estimează, de asemenea, că multe unități rusești sunt epuizate, unele operând cu pierderi de personal de până la 30% - un nivel considerat de armata americană a fi prea mare pentru a continua luptele, spun oficialii. Liderii americani citează totodată anecdote precum tancurile rusești cu numai un conductor și fără echipaj și echipamente substandard, care sunt fie predispuse la avarii, fie depășite.

Evaluările britanice arată că aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși în timpul conflictului, în timp ce 2.000 de vehicule blindate, inclusiv aproximativ 530 de tancuri, au fost distruse, împreună cu 60 de elicoptere și avioane de luptă, a declarat, luni, secretarul Apărării Ben Wallace.

Rusia poate susține economic războiul cu Ucraina, în ciuda sancțiunilor

Rusia a recunoscut până acum doar 1.351 de militari uciși și 3.825 răniți. Rusia dispune încă de capacități avansate și de un număr superior de forţe și și-a arătat dorința de a continua să trimită la luptă soldați și unități, au spus oficialii americani. De asemenea, administraţia de la Moscova își poate permite din punct de vedere economic să ducă un război lung în Ucraina, în pofida faptului că a fost afectată de sancțiunile occidentale, au spus experți în apărare și economiști.

La rândul ei, Ucraina se mândrește cu un moral ridicat, cu tactici creative și adaptive pe câmpul de luptă și cunoașterea locală a terenului, alături de arme și informații primite din partea SUA și a aliaților săi.

„Cu siguranță au o șansă în luptă", a spus un oficial militar american, vorbind sub condiția anonimatului.  Adresându-se jurnaliştilor după călătoria sa în Ucraina, Lloyd Austin a spus: „Pot câștiga dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit".

Întâlnirea de marţi, care urmărește să asigure un flux constant de astfel de ajutoare, va avea loc la Ramstein, o bază aeriană situată la sud-vest de Frankfurt, informează RADOR.