SCANDAL în SUA. Un condamnat la moarte a decedat după un „calvar fără precedent”

SCANDAL în SUA. Un condamnat la moarte a decedat după un „calvar fără precedent”

Un condamnat la moarte a decedat, ieri, după „un calvar” fără precedent, în statul Arizona, fapt ce a alimentat polemica intensă din Statele Unite privind viitorul injecţiei letale ca metodă de execuţie.

Joseph Wood, 55 de ani, condamnat pentru uciderea fostei sale prietene şi a tatălui acesteia, în 1989, a fost declarat mort la aproximativ două ore de la începerea administrării injecţiei letale, în loc de 12 minute în mod obişnuit, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Injecţia a fost administrată începând cu ora locală 13:52 şi decesul a fost declarat la 15:49 (22:49 GMT)”, a anunţat un purtător de cuvânt al procurorului general din Arizona, Tom Horne.

El a „gâfâit, a gemut, s-a sufocat şi s-a forţat să respire timp de aproximativ o oră şi 40 de minute”, a acuzat avocatul său Dale Baich, care a depus o moţiune de urgenţă la Curtea Supremă pentru a opri execuţia, în timp ce deţinutul era încă în viaţă, la mai mult de o oră de la administrarea injecţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Arizona pare că s-a alăturat mai multor altor state iresponsabile într-o oroare care era absolut previzibilă”, a afirmat Baich.

„Americanii s-au săturat de această barbarie”, a declarat Diann Rust-Tierney, de la Coaliţia naţională pentru abolirea pedepsei cu moartea. „Suntem pur şi simplu incapabili să punem în aplicare pedeapsa capitală într-o manieră umană”, a declarat ea, vorbind de „calvarul” condamnatului.

Expertă la Universitatea Fordham, Deborah Denno, specialistă în injecţie letală, a vorbit de o executare „inacceptabilă, şocantă, deoarece situaţia era în totalitate previzibilă şi de evitat”.

În ceea ce o priveşte, guvernatoarea Arizonei, Jan Brewer, a apărat legalitatea execuţiei, dar şi-a exprimat preocuparea faţă de durată şi a ordonat o anchetă: „Un lucru este sigur, deţinutul Wood a murit într-o manieră legală şi nu a suferit, potrivit mărturiilor şi concluziilor medicale”, a declarat ea.

În cele 32 de state în care pedeapsa cu moartea este în vigoare, autorităţile au recurs la preparate de farmacie neomologate pentru a fabrica produsele injectabile, după refuzul unor fabricanţi europeni de a furniza preparate pentru execuţii