Potrivit unui comunicat al comandamentului forţelor aeriene ale SUA responsabil de această componentă a forţei de descurajare (Air Force Global Strike Command), racheta, care nu era echipată cu focos, a fost distrusă deasupra Oceanului Pacific în jurul orei locale 04:42 (11:42 GMT) din cauza unei „anomalii”, informează Agerpres.

Nu se precizează natura anomaliei detectate la această rachetă, lansată de la baza Vandenberg. „Orice eveniment neaşteptat din timpul testului poate reprezenta o anomalie”, s-au limitat să spună forţele aeriene americane (US Air Force).

 

„Deoarece anomaliile pot fi cauzate de mai mulţi factori legaţi de echipamentul însuşi sau de echipamentele de testare, va fi necesară o analiză atentă pentru a determina cauzele acestui eşec”, se adaugă în comunicat.

Statele Unite testează în mod regulat ICBM-urile lor învechite. Ultimul test de acest tip a avut loc în luna aprilie şi s-a desfăşurat cu succes.

 

Chiar dacă Războiul Rece s-a terminat, SUA dispun în continuare de sute de rachete Minuteman III, răspândite în silozuri de lansare pe întreg teritoriul ţării.

 

În următorii 20 de ani, Air Force a planificat modernizarea rachetei Minuteman III şi înlocuirea ei cu noua rachetă cunoscută doar sub numele de „Ground-Based Strategic Deterrent” (GBSD), adică „Descurajare Strategică Terestră”.

Te-ar putea interesa și: