SUA, tara tuturor despagubirilor

Patronii unei curatatorii chimice din capitala americana traiesc un adevarat cosmar de cand au ratacit pantalonii unui client, care le pretinde daune de 67 de milioane de dolari. Incidentul s-a produs in mai 2005.

Constatand lipsa pantalonilor, proprietarii spalatoriei, Jin si Soo Chung, originari din Coreea de Sud, i-au oferit clientului 150 de dolari sa-si ia altii. Roy Pearson, avocat de profesie, a refuzat. Nu a acceptat nici cand i s-au oferit 4.600 dolari. Mai mult, cand sotii Chung i-au gasit pantalonii, nu i-a mai recunoscut.

Citand legislatia privind protectia consumatorului din Washington D.C., el a pretins ca are dreptul la daune de 1.500 dolari pe zi. In masivul dosar inaintat tribunalului, el argumenteaza ca suma se tripleaza deoarece i-a dat in judecata atat pe patroni, cat si pe fiul lor.

In plus, Pearson cere 500.000 dolari daune pentru suferinta indurata din pricina faptului ca nu s-a putut prezenta in costumul sau favorit in prima sa zi de munca intr-un nou post.

Reclamantul a avut neobrazarea de a solicita peste 500.000 dolari drept cheltuieli juridice, desi se reprezinta singur in instanta. In final, el a adaugat si 15.000 dolari costul transportului pana la o alta spalatorie pe timp de zece ani.

Cazul a starnit indignarea asociatiilor care militeaza pentru limitarea cuantumului daunelor pe care le poate reclama o persoana, ca si pentru reducerea numarului proceselor de acest tip.

Nefericitii sud-coreeni spun ca Pearson le-a transformat visul american intr-un cosmar. „Nu mai vreau sa traiesc aici. Nu-mi doresc decat sa ma intorc in Coreea de Sud”, a declarat Jin Chung.