SUA sprijină implementarea proiectului Vertical Gas Corridor (Coridorului Vertical de Gaze), a declarat secretarul de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, într-un briefing, relatează Trend.
SUA sprijină Coridorul Vertical de Gaze
„SUA își exprimă sprijinul pentru Coridorul Vertical, care este conceput pentru a aduce gaze non-rusesc în Europa Centrală, inclusiv pe piețe precum Ungaria, Austria și Slovacia, care rămân dependente de gazul rusesc.
Acest lucru va fi deosebit de important în contextul a ceea ce ne așteptăm să fie sfârșitul tranzitului prin Ucraina, la sfârșitul acestui an, când contractul de tranzit expiră”, a spus el.
Potrivit lui Pyatt, există un rol potențial important pentru Turcia acolo, precum și un punct de intrare pentru gazul non-rusesc în Coridorul Vertical, care ar urma să treacă prin Bulgaria, România, R.Moldova și Ucraina, valorificând stocul de gaz pe care Ucraina îl are la dispoziție în vestul țării.
Turcia și Coridorul Sudic
Secretarul adjunct a remarcat, de asemenea, că rolul Turciei în proiectul Coridorului Sudic de Gaze este demn de remarcat.
„Turcia a jucat un rol foarte important ca gazdă a Coridorului Sudic de Gaz, pentru a ajuta la diversificarea aprovizionării europene cu energie și a aprovizionării europene cu gaz, departe de dependența de Rusia; ca gazdă a mai multor instalații de lichefiere LNG/GNL, care au primit o mulțime de resurse americane GNL în ultimii doi ani, de la începutul războiului din Ucraina”, a adăugat Pyatt.
Ucraina, R.Moldova și Slovacia s-au alăturat memorandumului privind construcția sa, în ianuarie 2024. Coridorul începe în Grecia, ajunge apoi în Bulgaria, România, R.Moldova și Ucraina, ramificându-se în Slovenia și Slovacia.
Gazele ajung în România și Republica Moldova, prin Coridorul Vertical
Vladimir Malinov, directorul executiv al companiei Bulgargartransgaz, a declarat în februarie 2024 că această compani are în vedere opțiuni pentru furnizarea de gaz natural lichefiat din Grecia și Turcia prin rețeaua Bulgargartransgaz către Ucraina, prin Coridorul Vertical, iar de acolo prin rețelele din România și R.Moldova.
Acest proiect este o alternativă la proiectul „Ring of Solidarity”, care nu este susținut de UE, inițiat în 2022.
(Autor: Maryana Ahmadova, Trend; Traducerea: Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA)