Fostul om de afaceri Mihail Hodorkovski a fost găsit vinovat şi riscă o nouă pedeapsă cu închisoarea. El spune că procesul e orchestrat de Kremlin. SUA şi Europa au criticat aspru verdictul.
Fostul magnat al petrolului, susţinător al opoziţiei şi critic al premierului Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, ar putea să-şi vadă şederea în închisoare prelungită, după ce a fost găsit vinovat pentru sustragerea ilegală a sute de milioane de tone de petrol şi spălarea banilor obţinuţi din afacerea pe care ar fi derulat-o între 1998 şi 2003, pe când patrona compania Iukos.
Hodorkovski, care se află după gratii din 2003, şi fostul său asociat Platon Lebedev au ascultat sentinţa ieri, la Moscova, la finalul unui proces controversat, potrivit Reuters. Pedeapsa urmează să fie anunţată.
Pentru premier, vinovăţia lui Hodorkovski părea evidentă încă înainte de pronunţarea sentinţei. Chestionat în privinţa procesului, Putin a subliniat în urmă cu câteva zile că "locul unui hoţ este la închisoare". Pentru susţinătorii acuzatului, intervenţia lui Putin a reprezentat o nouă dovadă privind politizarea procesului.
Hodorkovski însuşi s-a declarat dispus să moară în închisoare, dar a criticat "statul bolnav" rus pentru distrugerea fostei sale companii, Iukos.
"Îngrijorare" în Europa
În momentul arestării sale, Hodorkovski era cel mai bogat om din Rusia şi proprietarul celei mai mari companii private ruse din sectorul hidrocarburilor - Iukos. El şi-a acumulat mare parte din avere în timpul privatizărilor controversate din era preşedintelui Boris Elţân, când companiile publice ruse au fost vândute pe bani puţini oamenilor de afaceri inspiraţi. Hodorkovski a fost arestat în 2003 şi condamnat ulterior la opt ani în închisoare pentru evaziune fiscală şi fraudă.
Fostul magnat şi susţinătorii săi spun însă că principala cauză a fost de fapt demersul politic liberal, de susţinere a opoziţiei şi a reformării Rusiei. Hodorkovski a susţinut financiar opoziţia şi l-a criticat deschis pe preşedintele de atunci, actualul premier, Vladimir Putin. Mulţi comentatori considerau, şi mai consideră, că Hodorkovski este omul care l-ar putea învinge pe Putin într-o confruntare electorală.
Cetăţenii par să fie de acord cu unele din opiniile lui Hodorkovski. Un sondaj Levada Center citat de BBC arăta, în septembrie, că doar 13% din cei chestionaţi cred că acuzaţiile lansate în actualul proces la adresa lui Hodorkovski sunt întemeiate. Neîncrezători sunt şi oficialii europeni. "UE aşteaptă de la Rusia să-şi respecte angajamentele internaţionale în domeniul drepturilor omului şi al statului de drept" a atenţionat ieri Catherine Ashton, şefa diplomaţiei UE. Mai direct, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a apreciat că este "foarte îngrijorat" de condamnare şi că felul în care a fost derulat procesul este "dubios" şi reprezintă "un pas înapoi" în modernizarea Rusiei. Casa Albă vede o justiţie selectivă în Rusia Critici aspre au venit, aseară, şi de la Casa Albă, care s-a declarat "profund îngrijorată" de verdictul dictat împotriva lui Mihail Hodorkovski. "Suntem profund îngrijoraţi de faptul că un judecător rus i-a declarat pe Mihail Hodorkovski şi pe Platon Lebedev vinovaţi pentru a doua oară", a precizat într-un comunicat Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama. "Suntem tulburaţi de acuzaţiile conform cărora au fost comise încălcări ale principiului egalităţii în faţa legii şi de ceea ce pare a constitui o folosire abuzivă a sistemului judiciar în scopuri improprii. Aplicarea aparent selectivă a legii în cazul acestor doi oameni subminează reputaţia Rusiei de ţară angajată în aprofundarea statului de drept", a apreciat Gibbs.
"Vom continua să supraveghem îndeaproape viitoarele etape ale acestui caz, respectiv echitatea verdictului şi examinarea de către instanţele superioare a procedurilor de apel", a promis Casa Albă, care a dat asigurări că Barack Obama "a vorbit frecvent despre acest caz cu preşedintele (Dmitri) Medvedev".