Negocieri asupra armelor nucleare dintre SUA şi Rusia au început luni la Viena, cu emisarii celor două ţări care au făcut doar comentarii evazive înainte de întâlnire.

SUA și Rusia au repornit discuțiile despre arsenalele lor nucleare după o pauză de mai bine de un an

S-au dezvăluit puţine despre negocierile cu privire la controlul armelor, însă trimisul SUA a spus clar că ele vor fi despre armele nucleare, dând de înţeles că vor include înlocuirea Tratatului pentru reducerea armelor strategice (START), ce expiră în februarie.

“Vom vedea”, a spus emisarul special prezidenţial al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, când a sosit cu delegaţia sa la palatul ce se află lângă Ministerul de Externe al Austriei, întrebat la ce se aşteaptă de la negocieri. El a refuzat să facă mai multe comentarii cu privire la conţinutul negocierilor.

Interlocutorul său rus, ministrul-adjunct de externe Serghei Riabkov, a fost de asemenea succint, declarându-le jurnaliştilor la scurt timp după aceea: “Vom vedea, vom vedea. Suntem întotdeauna plini de speranţă”.

Noul START, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale pentru SUA şi Rusia. El ar putea fi extins cu o perioadă de până la cinci ani dacă ambele părţi vor accepta acest lucru.

China a respins în mod repetat invitaţia SUA

Preşedintele american Donald Trump a îndemnat în repetate rânduri China să se ralieze SUA şi Rusiei în negocierile asupra unui acord care să înlocuiască Noul START. China, care ar avea potrivit estimărilor circa 300 de arme nucleare, a respins în mod repetat propunerea lui Trump.

Aliații SUA fac presiuni asupra administrației Trump pentru a fi de acord cu o prelungire a acordului, în timp ce încurajează China să se alăture negocierilor mai largi de control al armelor.

Când Billingslea și-a prezentat abordarea într-o prezentare video la o reuniune a ambasadorilor statelor membre la Consiliul Atlanticului de Nord (NAC), în mai, nu a existat prea mult entuziasm pentru abordarea SUA.

De subliniat că noul trimis al lui Trump, Marshall Billingslea  se întâlnește cu viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, informează theguardian.