SUA şi-au luat mâna de pe Georgia şi Ucraina

SUA şi-au luat mâna de pe Georgia şi Ucraina

Washingtonul nu mai solicită insistent, ca la summitul de la Bucureşti, includerea celor două ţări în Planul de Acţiune pentru Aderarea la NATO.

Statele Unite vor să atenueze tensiunile izbucnite în rândul statelor NATO privind ambiţiile euro-atlantice ale Georgiei şi Ucrainei, prin condiţionarea includerii celor două foste republici sovietice în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP) de implementarea unor ample reforme în domeniul politic şi al securităţii. Secretarul de stat american Condoleezza Rice, care participă la reuniunea de două zile a miniştrilor de externe ai statelor Alianţei Nord-Atlantice, a evitat o dispută deschisă între aliaţi, anunţând în prealabil că Washingtonul nu va exercita presiuni pentru includerea imediată a celor două ţări în MAP, scrie publicaţia britanică „Financial Times“.

Concesia făcută de Washington se explică prin teama diplomaţilor americani de a nu transforma reuniunea care debutează astăzi, la Bruxelles, într-una dominată de dezbateri intense privind momentul optim în care Ucraina şi Georgia ar trebui să primească statutul de state candidate la NATO. „Problema pe care o avem este că MAP a devenit acum atât de politizat încât nu putem fi de acord să îl utilizăm“, a explicat Kurt Volker, ambasadorul SUA la NATO. Miniştrii de externe din statele blocului militar vor examina în schimb propunerea avansată de preşedintele rus Dmitri Medvedev privind crearea unei noi arhitecturi europene de securitate. Exigenţă germană

Într-un interviu acordat cotidianului „Handelsblatt“, şeful diplomaţ iei germane, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat că poziţia ţării sale în privinţa aderării Ucrainei şi Georgiei la NATO rămâne neschimbată faţă de cea exprimată la summitul Alianţei de la Bucureşti. „Condiţiile pentru aderare nu sunt încă îndeplinite. Problemele politice interne s-au acutizat în Ucraina“, în timp ce în Georgia există „numeroase semne de întrebare privind evoluţia internă şi războiul“ din august, a precizat ministrul. „Nu văd niciun motiv pentru a merge mai departe de deciziile adoptate atunci“, la summitul NATO din aprilie, a adăugat el. Conflictul armat din Caucaz nu a făcut decât să confirme, pentru Berlin şi Paris, riscurile unei eventuale aderări a Georgiei la blocul militar. Europenii îndeamnă la prudenţă

Aliaţii europeni se pronunţă în favoarea unei îmbunătăţiri prudente a relaţiilor cu Rusia. Mai multe state, printre care Franţa, Germania şi Italia, insistă asupra urgenţei stabilirii unui parteneriat solid cu Rusia pentru integrarea acesteia într-un sistem european de securitate stabil şi obţinerea susţinerii Moscovei într-o serie de dosare internaţionale, precum cel nuclear iranian. Marea Britanie şi statele est-europene se tem însă să nu confere astfel Rusiei dreptul de a se pronunţa, chiar şi indirect, asupra deciziilor NATO.

Ne puteți urmări și pe Google News