Evenimentul Zilei > International > SUA, Rusia și China sunt de acord. Începe retragerea din Afganistan?
SUA, Rusia și China sunt de acord. Începe retragerea din Afganistan?

SUA, Rusia și China sunt de acord. Începe retragerea din Afganistan?

SUA, Rusia și China sunt de acord cu retragerea trupelor străine din Afganistan. După discuțiile de vineri, de la Moscova, între emisarii celor trei țări pentru Afganistan, a fost dat publicității un comunicat în care, cele trei mari puteri îndeamnă la un proces de pace „incluziv şi condus de Afganistan”.

„Cele trei părţi lansează un apel la o retragere organizată şi responsabilă a trupelor străine din Afganistan", se scrie în comunicatul comun, publicat de Departamentul de Stat american.

Emisarul SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit cu emisarii chinezi şi ruşi la Moscova pentru a ajunge la un consens legat de încheierea acestui război, cel mai lung din istoria Statelor Unite.

"Cele trei părţi lansează un apel la o retragere organizată şi responsabilă a trupelor străine din Afganistan", potrivit comunicatului diplomaţiei americane.

Potrivit sursei, talibanii "s-au angajat" să lupte împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI) şi să pună capăt legăturilor lor cu Al-Qaida. Statele Unite au demarat vara trecută tratative cu aceşti rebeli islamişti care refuză să discute cu guvernul afgan, considerat o"marionetă" sub controlul Washingtonului.

Talibanii au promis "că zonele sub controlul lor nu vor fi utilizate pentru a ameninţa altă ţară", a precizat comunicatul Departamentului de Stat, care îi îndeamnă pe insurgenţii islamişti să împiedice "orice finanţare, recrutare sau pregătire a teroriştilor".

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: