Evenimentul Zilei > International > SUA respinge afirmaţiile Rusiei cu privire la instalarea de focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România
SUA respinge afirmaţiile Rusiei cu privire la instalarea de focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România

SUA respinge afirmaţiile Rusiei cu privire la instalarea de focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România

Statele Unite nu intenţionează să instaleze focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România, a declarat adjunctul subsecretarului american al Apărării, Brian McKeon, citat de Sputnik News.

Moscova a prezentat în mod repetat îngrijorări privind sistemele europene de apărare antirachetă amplasate în România şi Polonia, susţinând că acestea sunt direcţionate împotriva Rusiei şi că au rol de intimidare strategică. Rusia a mai subliniat că sistemele de apărare antirachetă încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare, scrie sputniknews.com, citat de Mediafax.

McKeon a respins obiecţiile Rusiei. "Acestea sunt declaraţii cu care nu suntem de acord şi pe care le considerăm inacceptabile", a subliniat McKeon.

"În ultimele zile, a existat o afirmaţie făcută de unii oficiali ruşi din cadrul securităţii, potrivit căreia am urma să echipăm rachetele cu focoase nucleare la baza din România şi să ameninţăm astfel Rusia, ceea ce este un nonsens", a spus McKeon.

În cursul anului 2016, sistemul de apărare antirachetă din România va fi operaţional în totalitate, potrivit unor oficiali americani ai Apărării. Baza din Polonia ar trebui să fie gata până în 2018. Oficiali americani susţin că sistemul are rolul de a ţinti rachete balistice provenind din Irak sau Coreea de Nord.