SUA au recunoscut oficial Kosovo ca stat suveran şi independent, iar majoritatea ţărilor membre UE se pregătesc să facă acelaşi lucru. Chiar şi Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat recunoaşterea noului stat. Aproape toate ţările UE au anunţat ieri că vor recunoaşte oficial independenţa noului stat.
Departamentul de stat american a recunoscut oficial Kosovo ca stat suveran şi independent, a anunţat aseară secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice. „Felicităm poporul din Kosovo cu această ocazie istorică“, a adăugat şeful diplomaţiei americane, Condoleezza Rice, în cadrul unui comunicat dat publicităţii la Washington.
Statele Unite şi Kosovo vor stabili relaţii diplomatice care vor reafirma „legăturile speciale de prietenie“ între cele două ţări, adaugă comunicatul Departamentului de Stat.
Preşedintele american, George W. Bush, declarase încă de ieridimineaţă că „poporul din Kosovo“ este independent, însă nu a recunoscut formal independenţa provinciei sârbe. „Vom urmări să vedem cum se desfăşoară evenimentele. Kosovarii sunt acum independenţi. Este ceva ce eu şi guvernul meu am sprijinit“, a spus Bush într-un interviu acordat în Arusha, Tanzania.
Recunoaştere „în grup“ de la Bruxelles
Marile state din Uniunea Europeană au recunoscut ieri, la nivel declarativ, independenţa Kosovo, urmând ca în urmă- toarele zile cancelariile de la Paris, Londra, Berlin şi Roma să oficializeze această decizie, transmite Reuters. Anunţul celor patru a survenit la finele Consiliului pentru afaceri externe (CAGRE) care reuneşte şefii diplomaţiilor din ţările Uniunii Europene.
Uniunea a avut mari dificultăţi să trateze tranşant şi la unison problema recunoaşterii independenţ ei Kosovo. Miniştrii de externe europeni au dezbătut intens un text care să satisfacă toate statele membre şi au hotărât în final că fiecare stat membru UE „va decide individual, potrivit practicilor şi reglementărilor juridice naţionale“, dacă va recunoaşte sau nu independenţa Kosovo.
Final (aproape) la unison
Şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, a declarat la finele reuniunii că o „largă majoritate de ţări“ membre UE vor recunoaşte „într-o formă sau alta“ existenţa ca stat a Kosovo, în cam o lună, „până în februarie sau martie“. Miniştrii au lucrat pe baza a două propuneri, din care una elaborată de Slovenia, ţară aflată la preşedinţia UE şi care este favorabilă unui Kosovo independent, şi cealaltă înaintată de Spania, unul dintre cele şase state care s-au declarat împotrivă (alături de România, Grecia, Cipru, Bulgaria şi Slovacia). Ambele texte menţionează că provincia Kosovo este „un caz unic“, care nu se poate aplica şi în alte zone ale lumii.
Franţa a fost prima care, după reuniunea CAGRE, a anunţat că va recunoaşte independenţa noului stat apărut pe harta Europei. Au urmat, la câteva minute, Marea Britanie şi Italia, apoi Germania, care a anunţat că guvernul de la Berlin se va reuni mâine într-o şedinţă specială pentru a recunoaş te Kosovo.
Declaraţii similare au făcut ulterior Polonia, Belgia, Finlanda, Danemarca şi Austria.
Afganistanul, cel mai rapid
Primul stat care a recunoscut de facto independenţa Kosovo, încă de ieri-dimineaţă, este Afganistanul. „Cu respect faţă de voinţa poporului din Kosovo“ şi în virtutea „angajamentului pentru respectarea valorilor democratice, a drepturilor omului, a dreptului la suveranitate şi a dezvoltării de bune relaţii între ţări“, Ministerul afgan de Externe a comunicat oficial că „recunoaşte independenţa Kosovo“.
PROMPT
CIO recunoaşte Kosovo
Italianul Mario Pescante, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic, a anunţat că forul pe care îl reprezintă nu se opune independenţei provinciei Kosovo. „Cu siguranţă CIO va recunoaşte independenţa Kosovo. Dar nu cred că provincia va avea timpul necesar pentru a participa ca ţară independentă la Jocurile Olimpice de la Beijing. Kosovo a formulat deja o cerere de acceptare în CIO, care va fi admisă de îndată ce Naţiunile Unite îi vor recunoaşte independenţa“, a declarat Pescante pentru agenţia de presă Ansa. (Luminiţa Grigore)
KOSOVO ŞI ONU Toate drumurile duc la Consiliul de Securitate
În textul declaraţiei de independenţă a Kosovo se precizează că documentul reflectă voinţa poporului kosovar şi respectă recomandările emisarului special al Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, privind statutul acestui teritoriu. Chiar dacă în aşa-numitul „Plan Ahtisaari“ nu apare cuvântul „independenţă“, emisarul ONU a recomandat ca provincia separatistă să aibă o forţă de apărare şi simboluri naţionale proprii, precum şi dreptul de a solicita aderarea la organizaţiile internaţionale. Când vor solicita ca „statul independent şi suveran Kosovo“ să devină membru ONU, liderii de la Priştina se vor lovi, probabil, nu doar de opoziţia Belgradului, ci şi de cea a Moscovei şi a Beijingului. Asta pentru că, potrivit articolului 4 al capitolului 2 din Carta ONU, admiterea ca membru al Naţiunilor Unite a unui stat se face printr-o hotărâre a Adunării Generale, la recomandarea Consiliului de Securitate. Atât Federaţia Rusă, cât şi China au drept de veto în Consiliul de Securitate şi există şanse mari ca ambele să se pronunţe împotriva unei recomandări privind primirea Kosovo în ONU. Duminică seară, Moscova a cerut în Consiliul de Securitate anularea proclamării independenţei Kosovo, dar solicitarea sa nu a fost susţinută de niciun stat membru. (Dan Stancu)