Anunțul a fost făcut de HR McMAster, cosilierul pentru securtate națională al președintelui SUA, Donald Trump, în timpul unei conferințe pe acest subiect, care a avut loc sâmbătă la Munchen, potrivit agerpres.ro.

 

„Evaluări publice şi fotografii arată în mod clar că regimul lui Al-Assad continuă să folosească arme chimice”, a afirmat McMaster. „Este timpul pentru ca toate naţiunile să-i facă răspunzători pe regimul sirian şi pe sponsorii săi pentru acţiunile lor”, a adăugat el.

McMaster, el însuși general în armată, a spus că acest sprijin este necesar pentru eforturile de a interzice armele chimice.

 

El a evocat că SUA au răspuns în aprilie 2017 la un atac cu arme chimice cu un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, dar nu a detaliat existenţa unor planuri concrete privind lovituri similare în viitor.

Siria a respins recent acuzaţiile privind utilizarea de arme chimice în războiul civil care intră în cel de-al optulea an, acuzând SUA de difuzarea unor informaţii false ca răspuns la succesele repurtate de forţele siriene.

Potrivit unor activişti şi angajaţi umanitari, trupele guvernamentale siriene au a folosit în mod repetat clor gazos în provinciile Idlib şi Ghouta orientală, în apropiere de Damasc, de la începutul anului.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Franţa va lovi în Siria, dacă se va dovedi clar că regimul sirian a folosit arme chimice împotriva populaţiei civile.