SUA, gata de război în Iran. Ce se întâmplă în Senatul american

SUA, gata de război în Iran. Ce se întâmplă în Senatul american Iran vs SUA. Sursa foto: 101907084 © Andrianocz | Dreamstime.com

Senatorul SUA Lindsey Graham a spus că va iniția o rezoluție care să permită țării sale să desfășoare operațiuni militare împreună cu Israelul pentru a scoate partea iraniană din afacerile petroliere. El este de părere că ideea potrivit căreia Iranul a aflat din presă de atacul Hamas asupra Israelului este hilară.

Senatorul republican american Lindsey Graham a declarat că vrea  să introducă o rezoluție în camera superioară a Congresului SUA care să permită Washingtonului, alături de Israel, să desfășoare acțiuni militare care să scoată Iranul din domeniul afacerilor petroliere.

„Dacă Hezbollah, care este forța proxy a Iranului, lansează un atac pe scară largă asupra Israelului, îl voi considera o amenințare existențială pentru statul Israel. Voi introduce o rezoluție în Senatul Statelor Unite care să permită Statelor Unite să conducă acțiuni militare împreună cu Israelul pentru a scoate Iranul din afacerile petroliere. Iran, dacă escaladați războiul, vom veni după voi", a declarat senatorul pentru NBC.

Ne puteți urmări și pe Google News

America poate scoate Iranul din afacerile cu petrol

Întrebat  dacă declarația sa poate fi considerată o pregătire pentru a declara război Iranului, să folosească forța militară pentru a desființa Hamas și Hezbollah, acesta a precizat că ideea vehiculată în presă, potrivit căreia Iranul a aflat din ziare sau televiziune de atacul Hamas asupra Israelului este hilară. "Sunt dispus să folosesc forța militară pentru a definanța Hamas și Hezbollah. Ideea că Iranul a aflat despre această operațiune din ziare sau televiziune este de râs. 93% din banii Hezbollah și Hamas provin din Iran. Aceasta este sursa problemei", a spus senatorul american.

El a adăugat că SUA „va trebui să ia măsuri împotriva Iranului” dacă Hezbollah va ataca Israelul în nord, dacă Hamas începe să ucidă ostatici sau dacă soldații americani vor fi atacați în Siria sau Irak. „Dacă războiul escaladează, ar trebui să distrugem capacitatea Iranului de a finanța terorismul în viitor. Aceasta este o economie petrolieră, fără venituri din petrol, ei nu pot fi cel mai mare stat sponsor al terorismului. Iran, decizia vă aparține, luați-o cu înțelepciune”, a precizat senatorul.

SUA vrea să-și elibereze ostaticii

Într-o altă declarație , senatorul John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, a spus că forțele americane ar putea intra în Gaza pentru a elibera cetățenii americani luați ostatici.

Hezbollah, care în limba arabă înseamnă „Partidul lui Dumnezeu” este o mișcare islamistă șiită din Liban. Este considerată organizație teroristă de Israel, SUA, Uniunea Europeană, dar și de membri ai Consiliului de Cooperare din Golf și ai Ligii Arabe. 

Hamas este o mișcare de rezistență islamică. Înființată în decembrie 1987, la scurt timp după începerea primei intifade palestiniene (revoltă palestiniană în teritoriile ocupate din 1987-1993) pe baza unor ramuri ale organizației islamiste „Frații Musulmani”, care funcționează în Orientul Mijlociu încă din anii 1930, și alte organizații. În 1988, mișcarea a fost transformată în partid politic. Ideologia se bazează pe Carta Islamică adoptată în august 1998. Scopul organizației, conform cartei, este distrugerea Israelului și crearea unui stat islamic palestinian pe întreg teritoriul ocupat de Palestina Mandatară înainte de formarea statului Israel în anul 1948.