SUA permit brigăzii ucrainene „Azov” să folosească arme americane

SUA permit brigăzii ucrainene „Azov” să folosească arme americane

Administrația președintelui american, Joe Biden, permite furnizarea de arme americane brigăzii ucrainene Azov, anulând interdicția impusă în acest sens cu câțiva ani în urmă - potrivit unor informaţii transmise de The Washington Post, citând Departamentul de Stat al SUA.

Arme americane pentru Brigada Azov

„După o inspecție amănunțită, Brigada a 12-a de Operațiuni Speciale Azov a trecut de verificările Leahy ( Legea Leahy, care interzice acordarea de asistenţă militară către unităţi care comit încălcări grave ale drepturilor omului, n.r.), efectuată de Departamentul de Stat al SUA” - a informat diplomaţia americană.

Departamentul de Stat al SUA nu a găsit nicio dovadă a unor astfel de încălcări - potrivit unei declarații citate de The Washington Post. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să spună când anume a fost ridicată interdicția și dacă armele americane au intrat deja în posesia brigăzii ucrainene „Azov”.

Nici conducerea „Azov” și nici Guvernul Ucrainei nu au comentat această informație. Separat de procesul de verificare al Departamentului de Stat, legile SUA privind acordarea de credite, de asemenea, au interzis mult timp brigăzii „Azov” să primească ajutor american.

Ne puteți urmări și pe Google News

In this photo provided by the Ukrainian Interior Ministry Press Office, Ukrainian Interior Minister Denys Monastyrsky, second left, talks with Azov regiment commander Denys Prokopenko, second right, who was released in a prisoner exchange between Russia and Ukraine, in Chernyhiv, Ukraine, late Wednesday, Sept. 21, 2022.,Image: 724991720, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.<br />Handout - Government Produced<br />
AP PROVIDES ACCESS TO THIS PUBLICLY DISTRIBUTED HANDOUT PHOTO PROVIDED BY UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS OFFICE<br />
MANDATORY CREDIT., Model Release: no, Credit line: Ukrainian Interior Ministry Press Office / AP / Profimedia

Voluntarii, acuzați de oamenii lui Putin de „nazism”

„Azov”, care a început să lupte ca batalion de voluntari, avea interdicţie asupra folosirii armelor americane, impusă în urmă cu aproximativ un deceniu. Oficialii din SUA au afirmat că unii dintre fondatorii „Azov” ar avea opinii rasiste, xenofobe și ultranaționaliste, iar reprezentanții ONU pentru drepturile omului au acuzat batalionul de încălcarea normelor umanitare.

„Azov” respinge acuzațiile de neonazism, subliniind că brigada de voluntari include luptători din diferite grupuri etnice și religioase, inclusiv soldați evrei. De asemenea, militarii consideră că astfel de acuzații pot fi formate sub influența propagandei ruse.

Minciunile Kremlinului despre Azov, demontate

Oficialii americani spun acum că, deoarece batalionul Azov din 2014 este structural diferit de brigada care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei, acele restricții nu se mai aplică. Brigada susţine că acesta este rezultatul muncii îndelungate și minuțioase desfășurate de militarii „Azov” în domeniul luptei împotriva efectelor propagandei ruse.

„Minciunile despre Azov, pe care regimul de la Kremlin le răspândește în Occident de ani de zile, au suferit astăzi o lovitură devastatoare” - se arată într-o reacţie a brigăzii „Azov”.

Apărătorii ucraineni au adăugat că primirea de arme occidentale și instruire din partea SUA nu numai că va crește capacitatea de luptă a brigăzii, ci va contribui și la salvarea vieții și sănătății personalului.

(ESPRESO TV; Traducere Rador radio România)