SUA, nemulţumite de decizia Azerbaidjanului de a graţia un ofiţer care decapitase un armean
- Paul Ciocoiu
- 3 septembrie 2012, 12:52
Preşedintele american Barack Obama este "foarte îngrijorat" de decizia Azerbaidjanului de a graţia un soldat condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui cetăţean armean în Ungaria şi extrădat recent de Budapesta în ţara sa, a afirmat vineri Casa Albă.
"Preşedintele Obama este foarte preocupat de anunţul de astăzi potrivit căruia preşedintele Azerbaidjanului l-a graţiat pe Ramil Safarov", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională (NSC), Tommy Vietor, conform căruia SUA şi-au comunicat "dezamăgirea" către Baku. "Acest act este contrar eforturilor actuale de reducere a tensiunilor regionale şi de promovare a reconcilierii" între Azerbaidjan şi Armenia, a afirmat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Acesta a dat asigurări, de asemenea, că SUA vor "cere o explicaţie Ungariei" privind decizia de extrădare a soldatului în Azerbaidjan. Armenia a anunţat vineri că îşi întrerupe relaţiile diplomatice cu Ungaria. La 20 februarie 2004, locotenentul Gurghen Margarian din cadrul armatei armene, trimis la Budapesta pentru a urma cursuri de limbă engleză în cadrul programului NATO "Parteneriatul pentru pace", a fost ucis cu lovituri cu lovituri de topor de către ofiţerul azer Ramil Safarov, participant la aceleaşi cursuri.
Sentinţă din urmă cu şase ani La 13 aprilie 2006, un tribunal din Budapesta l-a condamnat pe cel din urmă la închisoare pe viaţă. Vineri, ofiţerul în cauză a ajuns în Azerbaidjan unde a fost graţiat imediat de preşedintele Ilham Aliev. Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută de mai mulţi ani controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah. Ataşată Azerbaidjanului în timpul perioadei sovietice, această regiune şi-a declarat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, după un război care s-a soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994. Un armistiţiu a fost semnat în 1994, însă Baku şi Erevan nu au ajuns la un acord privind statutul regiunii.