SUA, nemulţumite de exporturile turceşti de material de război către Rusia

SUA, nemulţumite de exporturile turceşti de material de război către Rusia Putin şi Erdogan / Sursa foto: Arhiva EVZ

SUA sunt nemulţumite de exporturile turceşti de material de război către Rusia, țară vinovată de invadarea nejustificată și cu încălcarea tuturor normelor internaționale a Ucrainei.

SUA cer Turciei să împiedice exportul de tehnică militară spre Rusia

Washingtonul dorește mai multe acțiuni din partea Ankarei pentru a reduce exporturile de componente fabricate în SUA, vitale pentru mașinăria de război a Moscovei

SUA au avertizat Turcia cu privire la „consecințe” dacă nu limitează exporturile către Rusia de materiale care au legătură cu armata americană și sunt vitale pentru mașinăria de război a Moscovei.

Matthew Axelrod, asistentul secretarului pentru comerț, care conduce eforturile Washingtonului de a ține tehnologia sensibilă departe de mâinile adversarilor SUA, s-a întâlnit recent cu oficiali şi manageri turci în efortul de a pune capăt acestui comerț ilegal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesajul său, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Comerț, a fost că Turcia trebuie să depună mai multe eforturi pentru a reduce comerțul cu chipuri fabricate în SUA și alte componente vitale pentru războiul din Ucraina.

Ankara poate împiedica transferul de tehnologie americană către Rusia

„Turcia trebuie să ne ajute să oprim fluxul ilegal de tehnologie americană către Rusia”, a declarat el pentru Financial Times. „Trebuie să vedem progrese, și asta cât mai repede, din partea autorităților și industriei turceşti, altfel nu vom avea o altă opţiune decât ca cei care ocolesc controalele impuse de noi pentru exporturi să suporte consecinţele”, a adăugat el.

Acest avertisment al Washingtonului este cel mai recent dintr-o serie de semnale transmise cu privire la modul în care decizia Turciei de a menține legături comerciale puternice cu Rusia a înrăutățit relațiile dintre cei doi aliați NATO.

SUA, UE și alți parteneri occidentali au impus sancțiuni drastice Rusiei de când aceasta a lansat invazia în Ucraina în 2022, dar Turcia a evitat restricțiile și a continuat să dezvolte comerțul cu Rusia.

Turcia, pe locul doi după China comunistă la transferul de tehnologie occidentală pentru Moscova

SUA sunt îngrijorate de faptul că Turcia a devenit un centru cheie prin care produsele electronice provenite din Occident, inclusiv procesoare, carduri de memorie și amplificatoare, găsesc o cale de a ajunge în rachetele și dronele rusești, încălcând controalele impuse asupra exporturilor.

Subsecretarul american al Departamentului Trezoreriei SUA Brian Nelson, responsabil pentru terorism și informații financiare, și-a exprimat îngrijorarea că Turcia face comerț cu produse militare cu Moscova.

Turcia este a doua cea mai mare sursă din lume, după China, de mărfuri de înaltă prioritate, originare din SUA, trimise în Rusia, potrivit oficialilor Departamentului de Comerț al SUA.

Axelrod a transmis guvernului turc că acest comerț este o „problemă imediată” și a cerut Ankarei „să adopte și să aplice interdicția cu privire la transferarea către Rusia a produselor controlate de SUA”. El a adăugat că Moscova încearcă să „profite de politica comercială a Turciei” pentru a avea acces la piese de schimb de fabricaţie americană.

Turcia a refuzat să comenteze

Ministerul de Comerț al Turciei a refuzat să comenteze acuzațiile SUA.

Exporturile Turciei de bunuri militare de înaltă prioritate trimise în Rusia sau către ţări suspectate că ar fi intermediari pentru Moscova, precum Azerbaidjan și Kazahstan, au crescut de la începutul războiului.

Conform calculelor făcute de Financial Times pe baza datelelor vamale turcești, exporturile au totalizat 85 de milioane de dolari în prima jumătate a acestui an, cu mult peste cele 27 de milioane de dolari din aceeași perioadă a anului 2022. O mare parte din aceste fluxuri pot fi parte a unui „comerț fantomă”, adică mărfuri care se pierd pe traseu, fără a mai intra vreodată pe piețele presupuselor lor destinații, potrivit Kathimerini.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)