Evenimentul Zilei > International > SUA marchează cu scântei abolirea sclaviei
SUA marchează cu scântei abolirea sclaviei

SUA marchează cu scântei abolirea sclaviei

Miting amînat entru Donald Trump, distrugera statuilor, interzicerea steagurilor confederate ... Sărbătorirea, vineri, a zilei de emancipare a sclavilor din Statele Unite are loc anul acesta pe fondul unei tensiuni care dezbină țara, după moartea afro-americanului George Floyd.

În mijlocul conștientizării discriminării suferite de comunitatea neagră din Statele Unite americanii comemorează vineri abolirea sclaviei.

Mii de oameni sunt așteptați la manifestații multiple planificate de la New York la Los Angeles pentru cei 155 de ani trecuți de la  „Juneteenth” (alipire între luna iunie şi data de 19, în engleză), zi în care, în 1865, sclavii din Galveston (Texas) au aflat că sunt liberi.

Însă în acest an, mai multe drame au forțat țara să-și facă propriul „examen de conștiință cu privire la rasism care i-a marcat trecutul și este încă impregnat în societatea americană”.

George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, a fost sufocat de un ofițer de poliție alb în timpul arestării sale, la sfârșitul lunii mai, în Minneapolis.

Organismul lui Floyd a cedat după ce a stat sub genunchiul agentului mai mult de opt minute, căruia îi spunea: „Nu pot respira”.

Difuzarea scenei, filmată de trecători, a provocat un val de șoc în țară și demonstrații masive împotriva rasismului cotidian și a violenței polițienești cu strigăte  „Black Lives Matter”.

Chiar dacă a denunțat moartea lui George Floyd, Donald Trump a ratat ocazia de a se prezenta ca un președinte ce unește națiunea. Mai degrabă, el a atacat manifestanții, în termenii denunțați ca având acuzații rasiste.

Miliardarul republican a turnat chiar gaz pe foc, apreciază unii,  programând de „Juneteenth” la Tulsa, în Oklahoma, un mare miting de campanie pentru realegerea sa în noiembrie.

Oraşul este marcat de amintirea uneia dintre cele mai grave revolte rasiale din istorie. Până la 300 de afro-americani au fost masacraţi de o mulţime de albi în 1921.

Alegerea orașului Tusla a fost denunţată drept o provocare, forţându-l pe Trump să reprogrameze mitingul pentru ziua următoare.

Manifestaţiile i-au determinat pe americani să se întoarcă în timp, la istoria unei ţări dezbinate de chestiunile sclaviei, un sistem care i-a asigurat dezvoltarea economică.

Apeluri s-au multiplicat pentru demontarea monumentelor ridicate în onoarea generalilor și responsabililor confederați în timpul Războiului de secesiune (1861-1865), foarte multe în sudul țării. Unele monumente au fost distruse.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE