Evenimentul Zilei > EVZ Special > SUA, lovite de o nouă nenorocire. Virusul care nu iartă nimic. Copiii au sechele pe viață
SUA, lovite de o nouă nenorocire. Virusul care nu iartă nimic. Copiii au sechele pe viață

SUA, lovite de o nouă nenorocire. Virusul care nu iartă nimic. Copiii au sechele pe viață

Este alertă în Statele Unite. Oamenii de știință de la centrele pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA (CDC) susțin că este foarte probabil ca o afecțiune neurologică foarte rară numită Paralizie acută flasca, cauzată de un virus, este posibil să se reîntoarcă.

În mod straniu, această boală revine la fiecare doi ani, în principal la copii, potrivit AFP.

CDC prezice că „2020 va fi un alt an de vârf pentru cazurile de paralizie acută flască”.

„AFM este o urgență medicală care necesită asistență medicală și monitorizare imediată”, a declarat marți directorul CDC, rugându-I pe părinții să îi duc de urgență pe copii la spital, în ciuda pandemia Covid-19.

Boala a apărut la fiecare doi ani, din august până în noiembrie din 2014. În urmă cu doi ani, au fost raportate circa 238 de cazuri în Statele Unite, la copii cu o vârstă medie de cinci ani.

Cel mai grav este faptul că medicii nu pot face nimic, boala putând provoca paralizie în doar câteva ore sau zile și niciun tratament nu a demonstrat eficacitate.

„Din păcate, mulți copii cu AFM vor avea dizabilități permanente”, a declarat Thomas Clark, pediatru și asistent director al bolilor virale la CDC. „Este foarte important ca toți copiii afectați să înceapă repede reabilitarea”.

Autoritățile au luat din nou legătura cu părinții copiilor afectați de valul din 2018 pentru a afla cum a evoluat boala la copiii infectați și câți rămân paralizați până în prezent.

Semnele bolii sunt febra și simptomele respiratorii și apoi, după o medie de șase zile, slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, uneori însoțită de dificultăți în mers, dureri în gât sau spatele, potrivit unui Raport All-Case 2018 publicat marți.

Pe lângă paralizia permanentă, boala provoacă și prebleme respiratorii grave, aproape un sfert din pacienți au nevoie de ventilație. De asemenea, boala afectează sistemul nervos, în principal în măduva spinării, conform scanărilor RMN efectuate la pacienți.

Medicii și cercetătorii sunt de părere că vinovați de această boală sunt viruși din familia enterovirusului, în special enterovirusul D68, găsit la aproximativ 30 de pacienți, însă experții CDC nu pot exclude că un alt virus provoacă boala.