Nava gigant americană USS Porter a ancorat luna aceasta în Portul Constanţa, acest gest fiind criticat dur de oficialii de la Moscova. Turcia şi România vor participa la Smmitul NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, iar din partea acestora sunt aşteptate forţe mai mari în Marea Neagră. 

Ray Mabus, comandantul flotei USS Mason, aflată în Marea Mediterană, a declarat că este datoria marinei americane să descurajeze agresiunea și să asigure culoarele maritime deschise. "Vom descuraja orice agresiune. Acesta e principalul motiv pentru care suntem acolo, să descurajăm posibile agresiuni.", a precizat acesta. 

Potrivit Agerpres, Mabus a făcut aceste declarații la câteva zile după ce Rusia a criticat discuțiile din cadrul NATO privind crearea unei forțe permanente în Marea Neagră.

"Dacă se va lua o decizie privind crearea unei forțe permanente, desigur, ar fi un element destabilizator, pentru că aceasta nu este o mare a NATO", a declarat  Andrei Kelin, șeful Departamentului de cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus.

Rusia are propria flotă maritimă în Marea Neagră cu baza la Sevastopol, care a anexat peninsula Crimeea în 2014. 

Te-ar putea interesa și: